Песимистична вълна заля предприемачите през август

team

След няколко поредни месеца на растящ оптимизъм сред предприемачите, през август общият показател на бизнес климата в България се свива с 3.3 пункта спрямо равнището си от юли. Това се дължи на по-неблагоприятна оценка на мениджърите за бизнес климата във всички наблюдавани отрасли - промишленост, строителство, търговия на дребно и услуги, показват резултатите от последното проучване на Националния статистически институт (НСИ)

При промишлеността индексът на бизнес климата се понижава с 2.8 пункта на месечна база в резултат от влошените оценки на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията.  Анкетата отчита и намаление на осигуреността на производството с поръчки от чужбина, което е съпроводено с понижени  очаквания за дейността на предприятията през следващите три месеца. В обстановка на продължаваща икономическа несигурност и слабо търсене, промишлените предприемачи вече не очакват повишаване на цената на продукцията си за разлика от месец по-рано.

Драстичен спад на показателя на бизнес климата е отчетен в строителния отрасъл, с 6.9 пункта, главно поради негативни очаквания за строителната активност и състоянието на бизнеса през следващите 6 месеца. Очакват се и съкращения на заетите в бранша. Според строителните предприемачи, основните пречки пред бранша си остават финансовите проблеми и несигурността, като през август се засилва и ефекта на недостатъчното търсене. Въпреки негативизма, мениджърите не очакват понижение на цените през идното тримесечие.

В сектора на търговията на дребно бизнес климатът се понижава с 1.7 пункта, но като цяло предприемачите са оптимисти за състоянието на компаниите си през следващите 6 месеца. Лек оптимизъм е регистриран и в прогнозите по отношение на поръчките към  доставчиците и обема на продажбите за следващите три месеца. И в търговския бранш не се очакват промени в ценовите равнища.

Песимизмът не подминава и сектора на услугите, където бизнес климатът се понижава с 2 пункта в сравнение с юли поради изместване на очакванията на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца от „по-добро” към запазване на „същото” Същевременно обаче очакванията им по отношение на търсенето на услуги през следващите три месеца са по-благоприятни, но то няма да бъде съпроводено с допълнително наемане на персонал.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.