Падаме в класация за правена на бизнес

doing-business

За втора поредна година условията за правене на бизнес в България се влошават, показва тазгодишната класация Doing Business 2016, изготвяна от Световната банка. Страната ни се класира на 38 - мо място, което отговаря на 36 - то. Детайлните данни за 10-те подиндекса показват, че при половината индикатори има значително подобрение, четири се влошават, а един остава без промяна. 

Най-голямо понижение индексът отчита при процедурата по обявяване в несъстоятелност, където губим 10 места и изпадаме до 48-ма позиция. Изчисленията на Световната банка показват, че за да бъде обявена в несъстоятелност една фирма, това отнема средно 3.3 години, а цената на процедурата струва на кредитора около 9% от вземането му. В крайна сметка той получава средно 34% от своето вземане.

С 6 места изпадаме по отношение на регистрацията на собственост. Оказва се, че процедурата става все по-трудна от гледна точка на регулациите, по-продължителна като време и доста по-скъпа. Изчисленията показват, че средно се извършват осем процедури, които отнемат 11 дни, а всичко това струва около 3% от стойността на движимото или недвижимото имущество. Влошаване има още при започването на бизнес и при взимането на кредити. В първия случай на всеки инвеститор ще му е необходимо да отдели 18 дни, за да регистрира фирма. Процедурите са сравнително малко – 4, а цената е символична, пише Капитал.

България отчита подобрение при свързването към електрическата мрежа. Изкачваме се с 25 места до 100-ата позиция. Тук ситуацията продължава да не изглежда добре. За да се случат нещата, трябват средно 130 дни, 6 процедури, а цената е над 300% от средния доход на човек в България. Най-голямо подобрение всъщност има при издаването на разрешителните за строеж. Там се изкачваме с 50 места до 51-во място в класацията. Въпреки значителното подобрение времето за издаване на разрешителното е над 110 дена, процедурите са средно 16, а цената – около 4% от стойността на имота.

По критерия плащане на данъци България заема 88-о място. Най-добре страната ни се представя по отношение на защита на инвеститорите, където заема 14-а позиция.

Сингапур продължава да оглавява класацията, като Световната банка очертава сравнително лесното получаване на разрешителни, изпълнението на договорите и защитата на миноритарните собственици като основни причини за позицията на страната в класацията. След азиатската държава се нареждат Нова Зеландия, Дания, Южна Корея, Хонконг, Великобритания, САЩ, Швеция и Норвегия и Финландия.

На дъното на класацията са Еритрея, Либия, Южен Судан, Венецуела и Централноафриканската република. В документа се отбелязват реформите в Африка на юг от Сахара и Централна Азия. Руанда, Уганда, Кения, Узбекистан и Казахстан се посочват като страни, отчели значителен напредък в класацията,

Засегнатата от санкции Русия също е сред страните, които са подобрили бизнес сектора си, изкачвайки се с 3 позиции до 51-во място в списъка. Китай и Индия също продължават да подобряват бизнес климата си, макар че стартират от ниски позиции, като се изкачват с няколко места съответно до 84-та и 130-а позиция.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.