На дъното сме на класация за индекс на икономика, демокрация, качество на живот и управление

down-economy

България се класира на 29-о място от общо 35 страни според индекса на настигане за 2014 г., сочат данни от изследване на Института "Отворено общество". Индексът показва постиженията на 35 държави в Европа - страни-членки и кандидатки. Те са класирани според 47 индикатора в четири различни категории - икономика, демокрация, качество на живот и управление.

Изчисленията за изминалата година показват, че страната ни в дъното на класацията измежду държавите от Европейския съюз (ЕС) и по четирите основни категории на индекса – икономика, демокрация, качество на живот и добро управление. Разгледано по отделни категории най-добро е класирането в областта на икономиката, където България е на 28-мо място, в демокрация - 28-мо място, а в добро управление - 29-о място, съобщава БТА.

Най-лошото представяне на страната ни е по отношение на категорията качество на живот. При нея тя е на 30-о място, като в тази категория влизат индикаторите по образование, здравеопазване, потребление.

По отношение на от индикатори България е най-добре що се отнася до нивото на държавен дълг, където е втора в класацията след Естония. Най-лошите индикатори на страната са енергийна ефективност - последното - 35-о място, корупция - 34-то място, върховенство на закона - 31-во място, свобода на медиите - 30-о място.

Основният извод е, че настигането работи и дава резултати, но някои страни се възползват по-добре, а други - по-слабо, от членството си в ЕС. България и Румъния остават на последните места и в четирите издания на индекса.

От друга страна най-добре развиващите се държави са Естония, Полша, Литва и Латвия. Изследването потвърждава връзка между ключови индикатори, например качеството на образованието и нивото на свобода на медиите.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.