Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | December 15, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Засиленото търсене подкрепя ръста на цената на земята по света

Засиленото търсене подкрепя ръста на цената на земята по света

От 2002 г. насам цената на земята в света е нараснала значително, тъй като търсенето продължава да се увеличава, сочи Глобалният индекс за цената на земята на консултантската компания Savills.

През последните 16 години средният годишен ръст на цената на земята е достигнал 12%, показват данните. Тя е отбелязала най-силно повишение в началото на новия век. Между 2002 и 2007 г. индексът е записал среден годишен ръст от 28 на сто. Ключовият фактор, допринасящ за силния ръст през петгодишния период, е било повишаването на цените на земите на нововъзникващите пазари в Централна Европа и Южна Америка, където интересът преди това беше ограничен, пише investor.bg.

След световната финансова криза през 2008 г. средният годишен ръст на цената на земята се забавя до едва 0,7%.

През последно време обаче правителства и подкрепяни от държавата инвестиционни фондове се стремят да придобиват земя, за да отговорят на притесненията в страните си за продоволствената сигурност. Климатичните промени, регионалната търговия и влошаването на екологичната обстановка на места са довели да нарастваща конкуренция за най-качествените земеделски земи в чужбина.

Частни инвеститори и „фондове за земеделска земя“ са привлечени от увеличаването на стойността на капитала, инвестиран в земеделска земя по света, и от потенциала за извличане на максимална възвръщаемост от земеделието, най-вече чрез навлизане на нововъзникващите пазари, отбелязва Savills.

Интересът към земеделската земя е накарал някои правителства да се намесят, за да защитят собствеността върху нея чрез въвеждането на политики, които ограничават или затрудняват придобиването на земя от чуждестранни купувачи, отбелязва Savills.

В България ръстът на цената на земеделската земя миналата година достигна 7,9% през 2018 г. до средно 941 лв. на декар, отчете Националният статистически институт (НСИ) през юни. Миналата година най-висока e била цената на земеделската земя в Североизточния район – 1345 лв. на декар, а най-голямо годишно увеличение на цената на един декар земеделска земя е бил регистриран в Северния централен район - с 39,5%, и в Южния централен район – с 22,7%.

През април от Асоциацията на собствениците на земеделски земи съобщиха, че очакват тази година цената на земята да се задържи на нивата си от 2018 г. или да поскъпне съвсем леко с до 5%.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.