Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | March 25, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Ядрената компания на Toshiba – Westinghouse, ще започне процедура по несъстоятелност

Ядрената компания на Toshiba – Westinghouse, ще започне процедура по несъстоятелност
Miglena Ivanova

Японската технологична компания Toshiba ще започне процедура по обявяване в несъстоятелност на ядрения си бизнес, базиран в САЩ, предава Ройтерс.

За възможността компанията на японския концерн Westinghouse да фалира се говори от няколко месеца, след като Toshiba забави и последния си отчет заради проблемите на компанията.

Проблемът на Westinghouse са разходите около придобити ядрени проекти, които значително надвишават първоначално планираното. Това може да доведе до отписвания от порядъка на 6-8 млрд. евро.

Toshiba придоби Westinghouse през 2006 г. Две години по-късно компанията си осигури делки за изграждането на четири реактора за Southern Co. и Scana Corp. - първите американски ядрени централи след аварията от 1979 г. в Three Mile Island.

Въвеждането по-стриктни стандарти за безопасност след ядрената авария във Фукушима, Япония, през 2011 г. обаче доведе до силен ръст на разходите по проектите. Отделно спадът на цените на природния газ намали атрактивността на ядрената енергия.

Припомняме, че правителството на Пламен Орешарски избра Westinghouse за строителството на седми блок в АЕЦ „Козлодуй“. Кабинетът на Бойко Борисв след този на Орешарски обаче поиска от компанията да стане стратегически инвеститор и сделката се провали.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.