ЕК започна разследване срещу TikTok за нарушения на цифровото законодателство само 2 дни след влизането му в сила

ЕК започна разследване срещу TikTok за нарушения на цифровото законодателство само 2 дни след влизането му в сила

Европейската комисия (ЕК) започна официално разследване срещу TikTok за нарушения на Законодателния акт за цифрови услуги само два дни след влизането му в сила. Социалната платформа до този момент не е успяла да докаже, че е въвела достатъчно мерки за сигурност при използваните от нея алгоритми, които потенциално водят до пристрастяване.

Китайската платформа отбеляза бърз възход от стартирането си през 2016 г., като към днешна дата има над 1 млрд. активни потребители месечно, пише economy.bg. Близо половината от тях са на възраст под 30 години, а по данни на eMarketer в САЩ 25% от потребителите на мрежата са на възраст между 10 и 19 години.

Потребителите на мрежата и особено подрастващите показват признаци на пристрастяване, като липса на контрол върху прекараното в мрежата време и постоянно търсене на ново съдържание, посочват от ЕК. За този ефект допринасят различни фактори, като формата на съдържанието - къси видеоклипове, обикновено забавни или скандални; опцията за безкрайно скролване и, не на последно място, алгоритмите с изкуствен интелект. Те бързо и безпогрешно показват именно онова съдържание, което приковава вниманието на даден потребител.

Съгласно новото европейско цифрово законодателство, когато платформите с много потребители се възползват от новите технологии, това трябва да се случва без риск за физическото и психическото здраве на потребителите.

Европейската комисия също ще проверява дали TikTok има надежден механизъм за проверка на възрастта на потребителите си, както и доколко гарантира защитата на техните лични данни.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.