Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | July 24, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Отписват дружеството, което ще прави българския Лас Вегас, от публичния регистър

Отписват дружеството, което ще прави българския Лас Вегас, от публичния регистър

Дружеството „Кепитъл Консепт Лимитед” АД, което е инвеститор в гигантския развлекателен компклекс край софийското с. Мусачево, иска да бъде отписано като публично дружество. Това е предложението на  ръководството на компанията, която стои зад проекта „Света София“.

Предложението е заложено като първа точка на свиканото за 8 септември извънредно  общо събрание.

Общото събрание на акционерите трябва да разреши на Съвета на директорите на дружеството да подпише и подаде заявление за отписването му от регистъра на публичните дружества и други емитенти на ценни книжа, воден от Комисията за финансов надзор.

От материалите става ясно, че Съветът на директорите на компанията е изтъкнал като мотиви „допълнителната административна тежест (отчетност, разкриване на информация и други), включително и допълнителни разходи“. Според него към настоящия момент извършването на тези разходи не е оправдано предвид липсата на директни ползи за дружеството и неговите акционери.

Решението на СД е взето на проведено заседание на 1 август 2016 г.

„Кепитъл Консепт Лимитед” АД ще бъде отписано, само ако „за“ гласуват единодушно всички акционери. Ръководството на компанията смята, че това би гарантирало правата и на миноритарните акционери.

Реализацията на проекта „Света София“ беше обявена през 2014 година, като се предвижда до 2018 г. да се изградят хотели с капацитет около 4 хиляди стаи, изложбен център, барове и ресторанти, параклис, най-големия закрит аквапарк в Европа, търговски център с площ около 100 хил. кв. м, спортна зала, казино, детски развлекателен център, жилищна зона, закрита градина, концертна зала и други.

Ваканционно-развлекателният комплекс "Св. София" трябва да бъде изграден в землището на село Мусачево и село Равно поле, на 16 км. от столицата София. Общата РЗП до декември 2019 г. ще бъде 863 000 кв. м., като оценката на проекта е изготвена от Cushman&Wakefield и е на нетна настояща стойност от над 1.6 млрд. евро.

Книжата на компанията на практика не са търгувани, като последните сделки с тях са с дата 20 май 2015 г. при цена от 8 лв. В момента най-добрата оферта „купува“ е при цена от 0.013 лв. за брой, а оферти „продава“ няма. Пазарната капитализация се равнява на 400 хил. лв.

Автор: Анна Брандийска

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.