Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | April 22, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Възможно е бюджетът за България по ОСП да бъде намален след 2020 г.

Възможно е бюджетът за България по ОСП да бъде намален след 2020 г.
Miglena Ivanova

Българският земеделски сектор е на много добро ниво по отношение позиции и анализ на Общата селскостопанска политика (ОСП). Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на форума "ОСП след 2020 - изборът на България“.

Той поздрави браншовите организации за обединението им около разговорите и позицията за ОСП и допълни, че желанието на администрацията е да бъде добър партньор в тези отношения, съобщават от пресслужбата на Министерството на земеделието и храните.

Министърът подчерта, че при изготвянето на националната позиция ще се използва общата декларация на 32 водещи браншови организации в сектора. Той даде висока оценка на организаторите на форума от Института за агростратегии и иновации, които бяха поканили експерти и анализатори на Европейската комисия, Франция, Испания, Ирландия и Полша.

„В България администрацията бе подпомогната от целия сектор. 4 месеца имахме много ползотворен дебат, който обедини бранша, а това не се случва често“, каза министърът.

По думите му е добре Европейската комисия да направи сценарии как би се отразило това намаление на конкурентоспособността на европейския земеделец спрямо фермерите от трети страни. Той уточни, че е важно да се знаят последиците и възможностите за компенсиране.

„Една от основните теми, които се поставят непрекъснато от страните от Източна и Централна Европа, е балансиране на нивата и равно разпределение на бюджета“, подчерта още министър Порожанов. Голямата тема е как ще се разпредели бюджетът между страните-членки след излизане на многогодишната финансова рамка на ЕС.

„Да, може да се окаже, че при едно такова балансиране и дори при намаление на цялостния бюджет България, като една от последните присъединили се към ЕС страни, да има по-малък бюджет“ , категоричен бе Румен Порожанов.

Вторият дебат "ОСП след 2020 - изборът на България" се организира от Института за агростратегии и иновации и ИнтелиАгро. Сп. Enterprise  е медиен партньор на събитието.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.