ЕП е гласувал преразглеждането на Общата селскостопанска политика

ЕП е гласувал преразглеждането на Общата селскостопанска политика

Европейският парламент (ЕП) е одобрил преразглеждането на Общата селскостопанска политика (ОСП) на Европейския съюз (ЕС).

Преразгледаните екологични условия могат вече да се използват за заявяване на подкрепа от ЕС през 2024 г., посочват от пресслужбата на Парламента.

Възможни са повече изключения от някои стандарти на ОСП в случай на екстремни метеорологични условия, допълва се в съобщението. По-малките стопанства да бъдат освободени от проверки и санкции за неспазване на някои от правилата, предвиждат промените.

Сега регламентът трябва да бъде одобрен от Съвета на ЕС, преди да влезе в сила. След това законодателството ще бъде публикувано в Официалния вестник на ЕС и ще влезе в сила незабавно.

Прегледът на ОСП променя правилата за три екологични условия, които земеделските стопани трябва да спазват, за да получат финансиране. Той също така предоставя по-голяма гъвкавост на държавите от ЕС да предоставят изключения от стандартите на ОСП, ако има проблеми с прилагането им и в случай на проблеми, причинени от екстремни метеорологични условия.

Малките стопанства под 10 хектара ще бъдат освободени от проверки и санкции за неспазване на някои правила на ОСП.

Предвижда се също така държавите членки да разполагат с по-голяма свобода на действие при прилагането на изискването на ОСП за запазване на съотношението на постоянно затревените площи към земеделската площ над 5 % в сравнение с 2018 г.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.