Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | March 25, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Мекалит започва производство на матрици в партньорство с компания от Хонконг

Мекалит започва производство на матрици в партньорство с компания от Хонконг
Miglena Ivanova

Производителят на пластмасови детайли за бяла техника и автомобили "Мекалит България" ще започне производството и на матрици за продуктите си. Това ще стане в партньорство с регистрираната в Хонконг Virtual Electronics Manufacturing (VEM), като за целта германският собственик Mecalit вече е регистрирал ново смесено дружество в страната.

Производството ще бъде разположено в изграждащото се в момента разширение на завода край Пловдив и трябва да започне към средата на следващата година. Очакванията са това да засили позициите на компанията пред стратегически клиенти в автомобилостроенето, пише capital.bg.

Нови клиенти

По-рано тази година стана ясно, че "Мекалит България" започва изграждане на ново хале към завода си, като освен за разширяване на съществуващите мощности се предвижда и създаване на производство на матрици. За целта в средата на октомври е регистрирано дружеството "ВЕМ Юръп" с капитал от 200 хил. лв., в което мажоритарен собственик с 65% е VEM, а останалите 35% се държат от германската Mecalit.

"Голяма част от детайлите, които произвеждаме в момента, се шприцват на инструменти, направени в някой от заводите на този стратегически партньор", каза управителят на "Мекалит" Красен Кръстев, който поема ръководството и на новото българско предприятие. По думите му производството на такива инструменти на място ще позволи на компанията да прави бързи оптимизации, а това ще й даде възможността да привлича нови клиенти. Целта са доставчиците на автомобилостренето от първо ниво, а в перспектива евентуално и производители на оригинално оборудване (OEM).

Синергия

Общата инвестиция ще е около 3.5-4 млн. евро, което включва и разширението на сегашното производство. Предвижда се изграждане на хале с разгъната площ от 3200-3300 кв.м, включително административна част. Половината от допълнителната площ ще е за "ВЕМ Юръп".

По думите на Кръстев производството на матрици е с висока добавена стойност и там ще работят почти изцяло само специализирани кадри. "Ние имаме опит и ноу-хау и решихме, че правилният подход е да използваме синергията на съществуващото предприятие и да привлечем стратегически партньор", каза той. И добави: "Това влиза изцяло и в стратегия на VEM за развитие на производството в глобален мащаб."

Китайският партньор на практика е собственост на германски гражданин, който от дълги години живее в Хонконг. Компанията работи в три сфери на производство - електроника за автомобили, пластмасови компоненти и шприц инструменти, като има заводи в Китай и Тайланд.

Германската Mecalit стъпи в България през 2011 г. заради основния си клиент Liebherr, като производството край Пловдив започна през 2012 г. Първоначално в завода се правеха само пластмасови модули, подложки и поставки за домакински уреди, но от миналата година предприятието прави също и пластмасови детайли за автомобилната промишленост, като вече около 20% от продажбите са за доставчици на автоиндустрията. Оборотът на "Мекалит" за 2017 г. е 15.8 млн. лв.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.