Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | July 24, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Еврохолд България АД планира увеличение на капитала

Еврохолд България АД планира увеличение на капитала
Miglena Ivanova

Еврохолд България АД планира да увеличи капитала си с около 80 млн. лв. до близо 277 млн. лв. чрез емитирането на привилегировани акции, съобщават от компанията.

Набраните средства ще бъдат използвани за намаляване на задълженията на компанията. Постъпленията от емисията ще бъдат използвани също за подсилване на капиталовата позиция на дъщерния застрахователен холдинг - Евроинс Иншурънс Груп АД, както и в подкрепа на експанзията на групата, посочва се още в съобщението.

Увеличението на капитала на Еврохолд трябва да бъде одобрено от акционерите на извънредно общо събрание на 22 април, поканата за което вече е публикувана. Предложението е да се емитират близо 80 млн. нови привилегировани акции, всяка с номинал 1 лв. и емисионна цена 1.95 лв.

Акциите няма да дават право на глас в общото събрание на акционерите, но ще гарантират на притежателите им получаването на дивидент всяка година при следната схема: 6% от номиналната стойност на акция за първите пет години след вписването на емисията в Търговския регистър; 3% от номинала между шестата и десетата година; 1% след десетата година от вписването.

Увеличението на капитала на Еврохолд ще се счита за успешно, ако бъдат записани и изцяло платени поне 25.3% (20 милиона) от новите акции. При успех холдингът ще набере между 39 и 156 млн. лв.

Еврохолд България реализира консолидирани оперативни приходи в размер на близо 1.3 млрд. лв. през 2018 г. - абсолютен рекорд в цялата история на компанията и ръст от 2.4% спрямо предходната година, показа наскоро публикуваният неодитиран консолидиран отчет на дружеството. Към края на 2018 г. консолидираните активи на групата са 1.4 млрд. лв., което е 5% увеличение в сравнение с 2017 г.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.