Радомирското предприятие "АК Електрик" АД ще строи фабрика за над 10 млн. лева в Перник

Радомирското предприятие "АК Електрик" АД ще строи фабрика за над 10 млн. лева в Перник

Радомирското предприятие "АК Електрик" АД ще строи фабрика в Перник, става ясно от съобщение на Министерството на иновациите и растежа.

Компанията, която е част от глобалния производител AQ Group AB, произвежда електрически табла и компоненти за индустриални клиенти.

Дружеството ще изгради предприятие в Перник с инвестиция за 10,4 млн. лева. Предвижда се да бъдат разкрити 170 работни места.

Във фабриката ще се произвеждат крайни продукти за електрооборудване, предназначени за възобновяеми енергийни източници и за пренос на енергия за водещи световни компании.

Инвестицията получава сертификат за приоритетна инвестиция клас "А", който беше връчен на представители на предприятието в Министерството на иновациите и растежа.

За компанията работят 1200 души в Радомир, Перник и Кюстендил.

Сертификат клас "А" за инвестиционния проект "Инсталация за производство на микрокристална целулоза" е връчен на "СВИЛОЗА - ЗИК", пише още в съобщението. Размерът на инвестицията възлиза на 25 670 000 лева, като ще бъдат разкрити 40 нови работни места.

Проектът в Свищов е свързан с диверсификация на дейността на дружеството и предвижда изграждане на изцяло нова инсталация за производството.

"Технооптик", което произвежда прецизни оптични компоненти и покрития в предприятие в Божурище, получи сертификат клас "Б" за проект за разширяване на дейността на дружеството. Компанията ще построи производствена сграда, състояща се от офиси, измервателна лаборатория и сервизни помещения за 2 млн. лева.

От Министерството на иновациите и растежа отчитат, че за периода от 6 юни 2023 до 5 февруари 2024 г. са издадени 21 сертификата за инвестиции по Закона за насърчаване на инвестициите. От тях 12 са за инвестиция клас "А", 6 са за инвестиция клас "Б" и три са за приоритетни проекти.

В сравнение със същия период година по-рано това представлява 41% ръст на размера на сертифицираните инвестиции и малко над 18% ръст в очаквания брой нови работни места.

В момента се процедират още два сертификата за проекти за 10 млн. лева.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.