Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | June 24, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

ЕС ще преговаря със САЩ за премахване на митата за промишлени стоки

ЕС ще преговаря със САЩ за премахване на митата за промишлени стоки
Miglena Ivanova

Съветът на Европейския съюз (ЕС) одобри днес мандати на Европейската комисия (ЕК) за започване на преговори със САЩ по две споразумения:

  • търговско споразумение с обхват, ограничен само до премахването на митата за промишлени стоки, без селскостопанските продукти;
  • споразумение относно оценяването на съответствието, което ще цели премахването на нетарифните бариери чрез улесняване на дружествата да докажат съответствието на своите продукти с техническите норми на ЕС и на САЩ, като същевременно се запази високото ниво на защита в ЕС.

Наред с това Съветът реши да оповести публично двете решения за разрешаване на започването на преговори със САЩ и придружаващите ги указания за воденето на преговорите, съобщават от пресслужбата на Съвета.

"Приемането на указанията на ЕС за воденето на преговорите днес дава недвусмислен сигнал за ангажираността на ЕС към позитивна търговска програма със САЩ и към изпълнението на строго определената работна програма, договорена от президента Тръмп и председателя Юнкер на 25 юли 2018 г. Нека поясня обаче: ние няма да разговаряме за селското стопанство или обществените поръчки. Друг важен елемент е, че екологичното и социалното въздействие на споразуменията ще бъде изцяло взето предвид в хода на преговорите."

Щефан-Раду Опреа, министър, отговарящ за бизнес климата, търговията и предприемачеството на Румъния и председател на Съвета, коментира: „ЕС е готов да започне преговорите със САЩ. Преговорите ще обхванат строго ограничен набор от въпроси, засегнати в съвместното изявление на президента Тръмп и председателя Юнкер от м. юли. В мандатите се пояснява още, че указанията за водене на преговори за Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ), договорени през юни 2013 г., трябва да се считат за остарели и неактуални.

Комисията ще преговаря от името на ЕС, като осигурява подходяща комуникация с всички заинтересовани страни от ЕС, в т.ч. гражданското общество и икономическите оператори. Окончателните споразумения ще бъдат сключени от Съвета след одобрение от Европейския парламент.

По отношение на споразумението за премахването на митата за промишлени стоки, целта е да се увеличи търговският обмен между ЕС и САЩ, да се подобри достъпът до пазара и да се създадат нови възможности за работни места и растеж. Предоставеният от Съвета мандат гарантира, че при преговорите ще бъдат изцяло отчетени определени чувствителни въпроси за някои стоки, като например енергоемките продукти и рибните продукти, както и екологичното въздействие, произтичащо от различията в регулаторните рамки на ЕС и САЩ.

Комисията следва да изготви оценка на въздействието върху устойчивото развитие във възможно най-кратък срок, в която да се разгледат възможните икономически, екологични и социални последици на споразуменията, също и в контекста на ангажиментите на ЕС по международни споразумения като Парижкото споразумение относно изменението на климата. Констатациите на тази оценка на въздействието следва да се имат предвид в процеса на преговори.

Мандатът гарантира също, че ЕС няма да приключи преговорите със САЩ, докато са в сила прилаганите понастоящем мита върху износа на стоманени и алуминиеви продукти с произход от ЕС, и че Съюзът има право едностранно да преустанови преговорите, ако САЩ наложат допълнителни търговски ограничения срещу европейски продукти.

Двустранните търговски и инвестиционни отношения между ЕС и САЩ са най-всеобхватните и задълбочените в световен мащаб, а икономиките им са силно интегрирани. Заедно на тези две икономики се пада приблизително половината от целия световен БВП и почти една трета общия световен търговски обмен.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.