Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | March 20, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

ЕС започва процедура по приемане на механизъм за наблюдение на чужди инвестиции в стратегически сектори

ЕС започва процедура по приемане на механизъм за наблюдение на чужди инвестиции в стратегически сектори
Miglena Ivanova

Постоянните представители на държавите от Европейския съюз (ЕС) в Брюксел постигнаха съгласие по преговорната позиция на Съвета във връзка с предложения регламент за т.нар. скрининг на инвестиции – наблюдение на инвестициите от трети страни в стратегически сектори и установява механизъм за сътрудничество между държавите членки и с Европейската комисия (ЕК) по отношение на инвестиции, които биха могли да засегнат сигурността и обществения ред.

"Преките чуждестранни инвестиции са основен източник на иновации, растеж и работни места. Изключително важно е ЕС да продължи да бъде отворен за инвестиции, но в същото време трябва да разполагаме с необходимите инструменти за защита на нашите ключови технологии срещу стратегически заплахи и да гарантираме, че основните ни интереси не са застрашени“, коментира Емил Караниколов, министър на икономиката на България, която в момента председателства Съвета на ЕС, цитиран от пресслужбата на Съвета.

В момента по-малко от половината държави членки в блока имат законодателство, което им позволява да правят преглед на преките чуждестранни инвестиции.

Европейската комисия направи предложението за подобен скрининг през септември 2017 г., припомня се в съобщението. Предвижда се да се определя набор от данни, които страните членки да обменят, въвеждат се и някои срокове.

Установяването на рамка за скрининг от страна на държавите членки на равнище ЕС ще повиши правната сигурност и прозрачността и ще способства за по-ефективно преодоляване на потенциалното трансгранично въздействие на инвестиционните потоци върху сигурността и обществения ред, посочва се в съобщението на Съвета.

Блокът е привлекателна дестинация за инвестиции заради отворения си пазар, допълва се в съобщението. През последните години обаче се наблюдава рязко нарастване на инвестициите, свързани с критични активи, което не е следствие от действието на обичайните пазарни сили. Има случаи на непрозрачни държавни предприятия или частни фирми, тясно свързани с правителства, които купуват европейски предприятия, работещи с авангардни технологии или технологии с двойна употреба (изкуствен интелект, роботика или нанотехнологии), или стратегическа инфраструктура, което би могло да има потенциално въздействие върху сигурността и обществения ред в ЕС.

Предложението за скрининг на инвестициите е определено като законодателен приоритет от Съвета на ЕС, ЕК и Европейския парламент. Въз основа на този одобрен от постоянните представители текст председателството ще започне преговори с Парламента с оглед на постигането на споразумение в рамките на текущия парламентарен мандат.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.