Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | October 19, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Цените на производител се увеличават с 1% през февруари

Цените на производител се увеличават с 1% през февруари
Miglena Ivanova

Общият индекс на цените на производител през февруари 2017 г. нараства с 1% спрямо предходния месец. По-високи цени са регистрирани в добивната промишленост - с 2%, в преработващата промишленост - с 1,2%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0,3%.

По-съществено увеличение на цените в преработващата промишленостсе наблюдава при производството на основни метали - с 4%, при производството на тютюневи изделия - с 2,3%, и при производството на химични продукти - с 1,3%, а намаление е регистрирано при обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм и при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - по 0,8%.

Общият индекс на цените на производител през февруари 2017 г. нараства с 5,9% в сравнение със същия месец на 2016 г. Увеличение на цените е отчетено в добивната промишленост - с 20,2%, и в преработващата промишленост - с 8,2%, а намаление е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2,2%.

В преработващата промишленост по-съществено увеличение на цените се наблюдава при производството на основни метали - с 22,3%, при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 3,8%, и при производството на тютюневи изделия - с 3,1%. Намаление е регистрирано при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 1,3%, и при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 0,6%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през февруари 2017 г. е с 0,6% над равнището от предходния месец. Увеличение на цените е регистрирано в добивната промишленост - с 1,2%, в преработващата промишленост - с 0,9%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0,1%.

В преработващата промишленост нарастване на цените спрямо предходния месец се наблюдава при производството на тютюневи изделия - с 3,4%, при производството на основни метали - с 2,9%, и при производството на химични продукти - с 2,5%, а намаление е отчетено при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 0,7%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през февруари 2017 г. нараства с 2,9% в сравнение със същия месец на 2016 г. Увеличение на цените е регистрирано в добивната промишленост - с 13,9%, и в преработващата промишленост - с 5,4%, а намаление е отчетено при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2,2%.

По-високи цени в преработващата промишленост спрямо февруари 2016 г. са отчетени при производството на основни метали - с 22%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 4,4%, производството на тютюневи изделия - с 3,7%. Намаление на цените се наблюдава при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 0,7%, и при производството на изделия от каучук и пластмаси - с 0,4%.

Индексът на цените на производител на международния пазар през февруари 2017 г. се увеличава с 1,8% в сравнение с предходния месец.

В преработващата промишленосте отчетено нарастване на цените с 1,6%. По-съществено увеличение спрямо предходния месец се наблюдава при производството на основни метали - с 4,2%, и при производството на облекло - с 1,4%, а намаление е отчетено при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 1,3%, и при обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 1,2%.

Индексът на цените на производител на международния пазар през февруари 2017 г. нараства с 11,9% в сравнение със същия месец на 2016 г.

В преработващата промишленост увеличението на цените на производител през февруари 2017 г. е с 11,6% спрямо февруари 2016 г. По-високи цени са отчетени при производството на основни метали - с 22,4%, и при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 4,5%. Намаление на цените се наблюдава при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 5,3%, и при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 3,2%.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.