НСИ отчита месечна дефлация през май за първи път от почти две години

НСИ отчита месечна дефлация през май за първи път от почти две години

Националният статистически институт (НСИ) отчита месечна дефлация през май за първи път от почти 2 години насам.

Месечната инфлация през май, измерена от НСИ, е -0,1%. За последно преди това дефлация беше отчетена през юни 2021 г.

Годишният ръст на потребителските цени през май се забавя до 10,1%, сочат още данните.

Намаление на цените през май в сравнение с април се отчита в четири групи потребителски стоки - развлечение и култура с 3,4%, транспорт с 2,5%, жилища и комунални услуги - 0,4%, и съобщения с 0,3%.

Същевременно алкохолът и тютюневите изделия поскъпват за периода с 1,1%, облеклото и обувките - с 1%, здравеопазването и храните - с по 0,5%, образование - с 0,4%, ресторанти и хотели - с 0,3%.

Най-силен спад през май отчитат някои зеленчуци, които вече влизат в сезон (например домати и краставици), както и на международните полети, на централното газоснабдяване, метан за ЛТС, горивата и др.

За същия период поскъпват основни храни като ориз, брашно, сирене, както и кореноплодните зеленчуци, ябълките, цитрусите и др.

Според хармонизирания индекс на потребителските цени месечната инфлация в България през май е -0,2%, а годишната - 8,6%.

Индексът на цените от малката кошница се увеличава с 0,1% през месеца и с 3,6% от началото на годината. От стоките и услугите, включени в малката кошница, най-силно поскъпват храните (средно с 0,3%).

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.