Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | May 25, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Организация иска да помага на български фирми за кандидатстване по инициативата “Един пояс, един път”

Организация иска да помага на български фирми за кандидатстване по инициативата “Един пояс, един път”
Miglena Ivanova

Международната търговска камара „Пътят на коприната“ може да предостави експертна помощ на български компании за кандидатстване за финансиране или възползване от възможностите на инициативата „Един пояс, един път“. Това стана ясно по време на среща на заместник-министърът на икономиката Александър Манолев с Жан-Гий Карие, Изпълнителен председател камарата и ръководената от него делегация.

В срещата участие взе и председателят на БТПП Цветан Симеонов, съобщават от пресслужбата на Министерството на икономиката.

„Един пояс, един път” (Belt and Road Initiative) е икономическо-стратегически проект, чиято цел е свързване на Китай с пазарите в Азия, Африка и Близкия изток, и Европа. В края на 2014 г. Китай обяви създаването на фонд „Път на коприната“, в който участва с 40 млрд. щатски долара. Ние можем да насочим и подпомогнем компаниите, които имат интерес и потенциал да работят в рамките на инициативата, посочи Жан-Гий Карие.

По думите му те са на посещение за проучване на потенциални български компании, а на място активно си партнират с Българската търговско-промишлена палата, които са и техен член.

„Изминалата година бе много важна за връзките между България и Китай, като страната ни домакинства редица важни събития както за двустранните ни отношения така и в рамките на многостранното партньорство“, посочи Александър Манолев.

Той акцентира, че редица български компании имат интерес и възможност да реализират експорт за азиатската страна в хранително-вкусовата промишленост, производството на вино, козметика и др. Акцент в изказването на икономическият заместник-министър бе и инвестиционния интерес от Китай към нашата страна като подчерта, че особено атрактивни са автомобилния сектор, информационните и комуникационните технологии, машиностроенето и др.

Международната търговска камара може да помогне и за излизането на български компании на фондовата борса в Хонконг, стана ясно по време на срещата. Страните се договориха да продължат партньорство и да набележат заедно конкретни сфери и проекти, по които да си партнират.

Международната търговска камара „Пътят на коприната“ (SRCIC) е основно съставена от национални търговски камари на страните от инициативата. Това е първата транснационална бизнес конфедерация. В момента SRCIC има 129 членове от 77 държави, включително държавни и регионални търговски камари и милиони свързани предприятия.

SRCIC служи като мост, свързващ предприятията и правителствата, като осигурява кооперативна платформа между бизнес асоциациите и членовете ѝ. От създаването си през декември 2015 г. SRCIC е била домакин на редица конференции, международни посещения и презентации, в рамките на инициативата.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.