Френска компания започна да придобива част от капитала на Спиди

speedy

ГеоПост СА Франция придоби 11% от капитала на българската куриерска компания Спиди АД. Цената на дяловете е 12 млн. лв., а от френската компания уточняват, че пазарната капитализация на дружеството е 107 млн. лв..

Сделката е част от плановете на ГеоПост да придобие до 25% от капитала на Спиди. Това е част от стратегическа сделка на френската компания в Балканския регион.

От своя страна Спиди АД ще придобие дъщерните дружества на ГеоПост в България и Румъния и ще се фокусира върху развитието на куриерския и логистичен бизнеса в региона, както и върху връзката му с европейския пазар.

В момента тече увеличението на капитала на Спиди АД, като то е на стойност от 20.5 млн. лв.

Планирано е капиталът на „Спиди” АД  да бъде увеличен с 20%, от 4 446 600 лв. на 5 335 920 лв. За целта ще бъдат издадени нови 889 320 обикновени безналични акции с номинал 1 лв. и емисионна стойност 23 лв. всяка една.

Предлагането ще се счита за успешно, ако бъдат записани минимум 711 456 или 80% от предложените акции.При 100% записване на книжата, компанията ще набере 20.454 млн. лв., а при 80% - 16.363 млн. лв.

„Спиди” АД ще използва набраният чрез подписката капитал, за да придобие 100% от капитала на „Дайнамик Парсъл Дистрибюшън” СА (Румъния) и 100% от капитала на „Геопост България” ООД. Дружеството ще използва и инвестиционен заем.

Спиди АД има намерение да се развива в България и Европа. От началото на септември Спиди АД вече предлага доставки до всяка точка на Румъния по ценовата си тарифа за България. Подготвя се и специално предложение за електронните търговци, опериращи на Европейския пазар и в частност за Германия с фокус за пратки до 2кг.

В резултат на развитието на нови логистични услуги за Европа, клиентите на Спиди АД ще имат достъп до доставки на палети в рамките на 5 работни дни.

В петък през борсата над 10 хил. от книжата на Спиди АД. Последната им цена беше 25.001 лв. за брой, което е спад от 0.39% спрямо затварянето в четвъртък. Спрямо година назад тези акции са се повишили с 41.41%, а от началото на годината са нагоре с 13.64%. В момента пазарната капитализация на компанията е над 111 млн. лв.

 

Автор: Анна Брандийска

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.