Високите лихви за бизнеса спират възстановяването и растежа в България

loan

Високите банкови лихви за бизнеса и домакинствата възпират икономическото възстановяване и растежа в България. По цена на кредита страната е сред първите в Европейския съюз въпреки стабилните си макроикономически показатели, пише "Капитал Daily".

Сред причините за високите лихви са политическата несигурност и институционалната слабост, които заплашват да парализират администрацията и да направят икономиката неуправляема. Това показва анализ на Уникредит Булбанк, представен от главния ѝ изпълнителен директор Левон Хампарцумян на конференцията Forbes CEE Forum в Букурещ.

Според него основен двигател за икономическо възстановяване остава износът, който обаче не е фактор за раздвижване на кредитирането, а освен това в голяма част е представен от експорта на суровини.

Според данните, изнесени на конференцията, средният ефективен лихвен процент по корпоративните заеми със срок над 5 години в България е 7.1% в евро и 7.8% в левове, което е най-неблагоприятната ставка сред 28-те страни - членки на Европейския съюз.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.