Заработи първият у нас информационен портал за имигранти

Picture-2-Immigranti-Project-ENTERPRISE-Magazine

Имигрантите в България вече могат да намерят полезна информация, събрана на едно място на интернет страницата www.immigrant-bg.eu. Порталът е създаден в рамките на проекта „Осигуряване на достъпна информационно-комуникационна среда и национална кампания за миграционния феномен”, финансиран по линия на Европейския фонд за интеграция на граждани на трети страни.

Сайтът е първият в България, който  синтезира информация за това къде трябва да се регистрират имигрантите при пристигането си у нас и какви са законовите регламентации за пребиваването им в страната. „В онлайн портала могат да прочетат на български и английски освен правна информация, възможности за достъп до трудовия пазар и здравноосигурителната система“, сподели Ева Любомирова, ръководител на проекта. „Порталът помества и новини и другa практическа информация, засягаща ежедневието на имигрантите у нас“, допълни тя.

В рамките на проекта е създаден и филм за живота и проблемите на имигрантите в България. В него трима представители на различни имигрантски общности разказват своята лична история за престоя си в страната, успехите и предизвикателствата, които са срещнали в своето ежедневие.

Според тях, основна трудност за имигрантите у нас е липсвата на единна и достъпна информация, която да улеснява пребиваването им в България. Имигрантите идентифицират като сериозен проблем и законовото изискване за назначаване на 10 служители от български произход при откриването на фирма от граждани от трети страни, което спъва възможностите за развиване на малък бизнес. Ограничените възможности за безплатно изучаване на български език също създават бариери пред интеграцията на имигрантите у нас.

Афганистанецът Саид Азими, собственик на магазин за домашни потреби, и ливанецът Ахмад Баша, собственик на фирма за инструменти за строителството, дома и градината, споделят във видеото опита си при стартирането на бизнес в България и трудната работа с институциите. Според Ахмад Баша, българската държава трябва да създава подходящ климат за привличането на чуждестранни инвестиции и насърчаването на предприемачеството в България. За работата в Българска академия на науките и приобщаването към българската научна общност споделя Сергей Ражков от Русия.

 

 

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.