Десетте най-важни HR тенденции за работното място през 2022 г. (II част)

Десетте най-важни HR тенденции за работното място през 2022 г. (II част)

Промените в начина, по който работим, къде работим, с кого работим, защо работим и технологиите, които използваме, са непрекъснати. Много от тези промени започнаха преди пандемията, бяха ускорени от нея и се превърнаха в постоянни аспекти на работното място.

Какво ще е най-важното за работната сила, работното място и човешките ресурси през 2022 г., вижте в обобщението на сп. Forbes.

Първа част на материала можете да прочетете тук!

Наемането, базирано на умения, се увеличава

Изкуственият интелект трансформира пазара на труда, автоматизира определени работни места и създава изцяло нови работни места, изискващи нови умения. Проучването 21 HR Jobs of the Future идентифицира редица нови работни места, които трябва да бъдат създадени до 2030 г., като много от тях са фокусирани върху хората, работещи безпроблемно с машини, като служител по отношение на алгоритъма например.

Възможността да демонстрирате своята компетентност в тези нови умения се превръща във валутата за мобилност на таланти. Glassdoor съобщава, че 15 компании, вариращи от Google до Hilton Hotels и Apple, предлагат добре платени работни места на хора с умения без диплома.

Все повече компании прилагат пилотно наемане, базирано на умения, или практиката за определяне на специфични умения и изисквания за компетентност за дадена работа, вместо само да разглеждат дипломи на кандидати. Наемането, базирано на умения, разширява потенциала за потенциални таланти, но също така позволява на вътрешните служители възможности за по-голяма видимост в тяхната кариерна мобилност, като им предоставя образователни пътища за конкретни индустрии и работни функции.

Дълголетието води до множество кариери

Станфордският център за дълголетие прогнозира, че половината от днешните 5-годишни деца могат да очакват да доживеят до 100-годишна възраст и в течение на 100-годишен живот те могат да очакват да работят 60 или повече години.

Това обаче не означава, че те ще работят една и съща работа. Това поставя важен въпрос за ръководителите човешки ресурси: Как може увеличаването на ангажимента на компанията към учене през целия живот да се използва за повишаване на уменията и преквалификация на настоящите работници в подкрепа на една 60-годишна кариера?

Amazon Career Choice например отделя 1,2 млрд. долара за финансиране на бакалавърски и други степени на почасови работници, сертифициране, различни курсове. Компанията предлага и преквалифициране на работници за търсени области като инженерство, информационни технологии, механични и електрически занаяти, здравеопазване, строителство, транспорт и счетоводство.

Amazon Career Choice и mthree, решението за развитие на таланти на Wiley за работодатели, показват какво е възможно чрез създаване на персонализирана програма, която обучава търсените компютърни умения на работниците на час. Участниците в програмата обикновено са складови работници, които получават възможност да научат дигитални умения, които могат да променят траекторията на кариерата им.

Повишаването на уменията на екипа по управление на човешките ресурси е от решаващо значение за ръководене на трансформацията на работната сила

Често HR се фокусира върху обучение и повишаване на уменията на ключови бизнес роли и забравя за повишаване на уменията на членовете на собствения си екип. Екипите по човешки ресурси и обучение се превърнаха в децата на обущаря, които ходят боси. Това трябва да се промени.

Изграждането на култура на учене през целия живот и повишаване на квалификацията на членовете на екипа за развитие са два главни приоритета за 2025 г.

Уменията, от които членовете на екипа за управление на човешките ресурси най-много се нуждаят, са търговски и бизнес нюх, анализ на хора и дигитален маркетинг.

Човешки умения и цифрови умения

Работата през 2021 г. ни научи, че трябва да развием устойчивост, за да се адаптираме към бързите промени как и къде работим, както и че трябва да се научим безпроблемно да се справяме с работа в множество технологични платформи, включително Zoom, WebEx, Slack, Stream Yard и Microsoft Teams, да не говорим за редица нови платформи за виртуална реалност като Strivr, Immerse и BodySwaps.

Не е изненадващо, че списъкът на LinkedIn с десетте най-добри умения включва комбинация от устойчивост и технологични/дигитални умения.

Умение номер едно, устойчивостта, се определя от д-р Андрю Шат, съосновател на meQuilibrium, като способност за демонстриране на умения за решаване на проблеми, емоционален контрол, оптимизъм и самоефективност. Устойчивостта може да бъде научена и подсилена.

Работещи родители очакват ново предложение за стойност от работодателя

С разпространението на варианта омикрон на коронавируса все повече училища по света отново затварят врати и/или преминават към дистанционно обучение. Това изостри и без това кризисната ситуация за работещите родители.

Работещите родители сега искат нова сделка от своите работодатели. Изследване на McKinsey установява, че работещите родители е по-вероятно да са напуснали работата си през последните 2 години, отколкото техните колеги, които не са родители. Причините са изтощение от натиска от работа от вкъщи и жонглиране с отговорностите за грижи за деца, борбата с връщането в офиса, липса на последователни грижи за децата и преоценка на цялостния им баланс между професионалния и личния живот.

Това вероятно ще продължи като тенденция, особено след като омикрон варианта набира сила.

Ръководителите на човешките ресурси трябва да обърнат специално внимание на уникалните нужди на работещите родители и да обмислят създаването на специални работни практики, за да ги удовлетворят, например субсидирани грижи за деца и разширяване на родителския отпуск.

Компаниите могат да обмислят прокарване на границите на гъвкавостта на работното място, като предложат на всички служители (не само на родителите) възможността да намалят до 60 процента работни седмици или да преминат на по-малко взискателна роля за известно време, с разбирането, че могат да минат на следващо ниво отново, когато са готови.

Ролята на управлението на човешките ресурси се променя и става все по-важна

В първите дни на Covid-19 организациите смятаха, че се занимават със здравеопазване. Скоро стана ясно, че това е сложен проблем с бизнеса и хората и управлението на човешките ресурси беше от ключово значение за отговора на ситуацията.

Списъкът с проблеми, пред които са изправени тези екипи, е дълъг и разнообразен. Затова те са ключова част от структурата на компаниите и работят съвместно с ръководителите на технологиите, финансите, недвижимите имоти, трансформацията на работната сила, за да се осигури безопасно връщане в офиса.

Новият свят на работа изисква лидерите, както HR, така и бизнес, да задават нов набор от въпроси относно работата, работника, работната сила и работното място. Едно нещо е ясно, лидерите трябва да демонстрират устойчивост, съпричастност, прозрачност и дигитално владеене, за да гарантират, че всеки има глас в създаването на бъдещето на работата.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.