Уникредит: Икономиката на България се нуждае от фискални стимули

biz

През 2013 г. икономиката на България ще нарасне с 1.7%, като растежът ще бъде движен от индивидиалното потребление за сметка на забавяне на износа и брутото капиталообразуване. За да се ускори стопанският ръст, страната се нуждае от повече инвестиции, които могат да бъдат насърчени чрез държавни фискални стимули. Това са някои от основните изводи в последния тримесечен анализ на икономическия екип на УниКредит Булбанк.

Според икономистите износът и брутото капиталообразуване ще бъдат малко по-слаби спрямо прогнозите от преди три месеца. Причината е, че търсенето в еврозоната ще има нужда от малко повече време, за да започне да се подобрява. В същото време анализът посочва, че в България заради предсрочните парламентарни избори ще бъде удължено времето, в което компаниите са в изчаквателна позиция.

„През първото и второто тримесечие на годината ръстът ще бъде ограничен, а през третото и четвъртото икономиката ще ускори темповете си на възстановяване“, обясни Кристофор Павлов, главен икономист на УниКредит Булбанк. Прогнозата за БВП през тази година е за ръст от 1.7%, а за 2014 г. – за повишение от 2.8%.

Анализаторите са категорични, че България се нуждае от повече инвестиции, за да се подкрепи ускоряването на икономическия растеж. Ето защо те препоръчват на следващото правителство, какъвто и да е съставът му, да води стопанска политика, комбинираща мерки за запазване на макроикономическата стабилност с усилия за ускоряване на структурните реформи и недопускане на забавяне на усвояването на средства от ЕС с внимателно оформени фискални стимули.

Повече от всичко тези стимули трябва да се фокусират върху онези инвестиции, които имат най-високия потенциал да подобрят капацитета на икономиката да произвежда повече стоки и услуги в дългосрочен план, като същевременно подпомогнат търсенето в краткосрочен план, смятат икономистите.

Що се отнася до берзаботицата, през първата половина на годината не се очаква значителен спад. Тя може да падне до 11.9% до края на 2013 г., при наличието на фискални стимули, подпомагащи растежа, сравнително по-висок  износ и ускоряване на темпа на усвояване на средства от Европейския съюз.

 

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.