Ръст на инвестиционните сделки с бизнес имоти

comersial

Възстановяването на пазарите на бизнес имоти се прехвърли върху инвестиционните сделки. По предварителни данни за първата половина на 2014 г. са завършени 10 сделки срещу 5 в същия период на миналата. Ръстът беше подсилен от първата инвестиционна сделка с чуждестранен инвеститор, съобщиха от консултантската фирма за имоти Forton, стратегически партньор за България и Македония на глобалната компания Cushman & Wakefield.
През първите шест месеца на 2014 г. са приключени транзакции на стойност поне 25.6 млн. евро, число, което не включва сделката за „Сити център София“, тъй като нейната стойност не е обявена официално. След ревизия на данните Forton отчита, че през 2013 г. инвестициите в бизнес имоти са възлезли на 66 млн. евро. В този пазар влизат покупки на завършени бизнес сгради, както и на земя за строителство.

„И инвеститорите, и продавачите се активизират през 2014 г. вследствие на перспективите за по-висок ръст на икономиката и стабилното търсене на бизнес имоти. Политическите трусове и събитията в банковата система настъпиха едва в края на полугодието, поради което все още не сме наблюдавали влиянието им върху пазара. Интересът остава силен и поради това смятаме, че е напълно възможно прогнозата ни за €130 млн. евро общ обем на пазара в края на годината да се изпълни“, коментира Михаела Лашова, изпълнителен директор на Forton.

Търговските площи отнемат първото място от хотелите, след като Revetas Capital Recovery Fund придоби „Сити център София“. „Още е рано да говорим за тенденция, тъй като обемите и в двата сектора в последните години се предопределят от единични сделки. През миналата година това бяха „Панорама мол“ в Плевен и хотел „Хилтън“, а през тази до момента „Сити център София“ и хотел „Родина“, каза Михаела Лашова. „Все пак интересът към търговски площи с потенциал за преструктуриране остава силен, макар че кредиторите, настоящите собственици и бъдещите инвеститори трудно постигат съгласие за цената.“

От Forton смятат, че шансове за възстановяване имат търговски проекти, които са изградени по установени международни стандарти и имат привлекателно местоположение, но високото равнище на задлъжнялост и липсата на професионално управление им пречат да реализират пълния си потенциал. „Намаляването на задлъжнялостта и ангажирането на професионалисти с отдаването под наем и управлението могат да бъдат достатъчните условия за обрат“, коментира Мая Балтаджиева, мениджър „Управление на имоти“ във Forton.

Кредиторите обаче все още предпочитат да подкрепят проектите, а в краен случай – да ги придобият. „Това дава възможност за компании като нашата да навлязат на пазара чрез оперативното управление на подобни имоти, коментира Мая Балтаджиева. Често банките нямат капацитет да управляват имотите, което може да доведе до пропускането на критично важни решения и в крайна сметка безвъзвратни загуби на стойност.“

Инвестиционният пазар е подкрепен и от по-висок брой на сделките със земя. „От началото на годината има пет значителни сделки. Но освен постоянно активните търговски вериги, логистични компании и индустриални производители на пазара се завръщат и строителните предприемачи“, каза Владимир Гюрджиев, мениджър „Индустриални площи и парцели“ във Forton. „Търсенето на терени за строителство е насочено към жилищния сектор, като имотите в престижни райони привличат съществен интерес. Същото се отнася и до парцели, привлекателни за развитие на офис проекти по главни булеварди и в центъра на града.“

Според регулярното тримесечно пазарно проучване на Forton повишеният интерес на инвеститорите е мотивиран от възстановяването на пазарите на имоти, съчетан с възможностите за придобиване на подценени активи.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.