Пазарът на бизнес имоти връща доверието на инвеститорите

office2

С ръст на сделките за наем на офис площи и активен пазар на терени за индустриално и жилищно строителство приключи първото тримесечие на 2015 г., показват пазарните проучвания на Forton.
Активността и на двата пазара се дължи на продъжаващия интерес на компании, които изнасят производства или бизнес операции в страната. В сегмента на индустриалните имоти основните купувачи са дружества от леката промишленост и производители на автомобилни компоненти, които започват дейност или се разрастват в България. Продължават и сделките със земя за жилищни и големи развлекателни проекти.

При офис площите двигател остават разширенията и релокациите на дружества от секторите на IT и BPO (Business Process Outsourcing), които и през миналата година бяха в основата на ръста на сделките.

„През първото тримесечие на 2015 г. продължи активността в ключовите сегменти на пазара на бизнес имоти, които бяха в основата на ръста му и през миналата година. Ефект от това оживление е нарастващата предприемаческа активност, чийто израз е и подновяването на работата по замразени в кризата проекти за офисни и индустриални площи“, коментира изпълнителният директор на Forton Михаела Лашова. Според нея това е знак, че пазарът на имоти си връща доверието на инвеститорите.

В контекста на растящото търсене и в двата сегмента липсата на подходящи площи е спирачка за по-висок ръст на сделките. Временно решение е преобразуването на търговски площи в офисни или в индустриални обекти. Тенденцията също се наблюдава от миналата година, когато оператори на центрове за изнесени услуги отвориха офиси в молове в Бургас и Варна. През първото тримесечие на 2015 г. подобна трансформация на площи приключи и в София с разширяването на офис частта в ЦУМ за сметка на няколко етажа търговски площи.

На пазара на офис площи
първото тримесечие на 2015 г. приключи с 10% ръст на сделките за наем в сравнение със същия период на 2014 г. През януари-март подписаните договори за преместване и разширение са за над 25 000 кв.м.

Най-активни остават дружествата от IT и BPO секторите, които са страна по по-голямата част от сделките. Сред ключовите транзакции за периода бяха преместването на Gameloft на 3200 кв. м в ЦУМ, също и разрастването на IBM с нови 3600 кв. м в Sofia Airport Center.
Стабилно остава и търсенето от наематели от фарма сектора, където най-голямата сделка беше влизането на дружеството Neohealth в бившата централа на Allianz Bank.

Заради недостатъчното предлагане на качествени офис площи продължава и подписването на предварителни договори с наематели за сгради, които още са в строеж. Подобни сделки през последните месеци бяха тези на Scale Focus и на Apcom в проекта Capital Fort на бул. „Цариградско шосе“.

Извън София търсенето на наемния пазар продължава, но по-големи сделки през тримесечието не се случиха, отчасти заради липсата на подходящо предлагане. За да преодолеят този недостиг, предприемачи като „Галакси пропърти груп“ в Пловдив и „Планекс холдинг“ в Бургас строят офис сгради, което е предпоставка и за нови наемни сделки в двата града през следващите тримесечия.
В София знаково събитие за периода бе подновяването на работата по офис проекта City Tower на пл. „Македония“ с близо 49 000 кв. м отдаваема площ. С него площите в строеж в центъра на столицата достигат 77 000 кв. м, близо два пъти повече спрямо обема в края на миналата година.

В тази връзка Станимира Пашова, мениджър „Офис площи“ във Forton, отбелязва: „С очакваното завършване на проекти като City Tower и Millenium Center, в близките две-три години централната част на София отново ще стане привлекателна за големи наематели. В момента предпочитаните от тях сгради като квадратура и качество на изпълнение са разположени на места с добър транспортен достъп по основните булеварди и в периферията на града, където бе концентрирано офис строителството в последните години“, отбеляза тя.

С размразяването на големи проекти предлагането на офис пазара се очаква плавно да нараства в близките години. Прогнозата е до края на тази година да бъдат завършени малко над 90 000 кв. м сгради клас А и Б, като близо половината от тези площи ще са в Capital Fort (42 000 кв. м).

С оглед на това наемните цени се запазват стабилни, като за първокласни сгради в София те са в диапазона EUR 10.5-12.50/кв. м. Най-високи са стойностите в централната част, но прогнозата е наемите по основните булеварди постепено да се доближат до горната граница.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.