Икономиката ще се възстановява, но с много бавни темпове

economy-recovery

Плах оптимизъм за възстановяване на икономиката през следващата година изрази Кристофор Павлов от Уникредит Банк по време на конференция "Сделки и инвеститори", която се проведе днес.

Според икономиста ескпортът ще бъде основният канал за възраждане на икономиката, като очакванията са реалното повишение да бъде 2,9%. Догодина очакваме реален растеж на БВП с 1,6% на годишна база при очакван ръст от 1,3% през тази година. Това ще се случва в контекста на прогрес по отношение на структурните реформи, които са важни за икономиката, прогнозира Павлов.

По думите му фокусът трябва да бъде върху ускоряване на реформите по възможно най-много фронтове и върху фискални стимули, защото те са елементът, необходим на българската икономика.

Павлов оцени изминаващата година като трудна, а като основни пречки за нарастване на икономиката той посочи нестабилната политическа обстановка , банковата криза и спрените еврофондове.

През следващата година анализаторите очакват нормализиране на ситуацията около спрените европари, възстановяване доверието в банките, както и целенасочена политика на новото правителство в областта на пенсионната реформа и енергетиката. Пазарът на труд също ще се възстановява, макар и с по-бавни темпове.

Кристофор Павлов посочи, че инвестициите в инфраструктура са сред основните пътища  за привличане на нови инвестиции в страната. Това води и до по -високи нива на БВП в дългосрочен план, заключи икономистът.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.