Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | November 14, 2018

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Фонд, регистриран в Лихтенщайн, иска да купи дела на Столична община в Общинска банка

Фонд, регистриран в Лихтенщайн, иска да купи дела на Столична община в Общинска банка
Miglena Ivanova

Само една оферта е постъпила за придобиването на дела на Столичната община в Общинска банка, съобщават от Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции.

Агенцията продава дела на местната администрация от 67,646% от капитала на финансовата институция.

Кандидат е регистрираната в Лихтенщайн компания „Новито опортюнитис“. Фондът е учреден през лятото на тази година със собственик CIAC Фонд Мениджмънт, също регистриран в Лихтенщайн.

Ценовата оферта на компанията не е посочена.

Предстои специална комисия да провери предложението, като тя ще подготви и доклад. Той ще бъде разгледан от Столичния общински съвет, който ще вземе окончателното решение за сделката. След това трансакцията трябва да бъде одобрена и от Българската народна банка (БНБ).

Това е четвъртият опит на Столичната община да продаде дела си в Общинска банка. Предишните опити бяха неуспешни заради дела на фирмите около бизнесмена Христо Ковачки, които имаха блокираща квота при вземането на решения от общото събрание на акционерите в банката.

Столичната община си върна контрола върху Общинска банка, след като БНБ позволи промяна на устава на кредитора. Последваха серия съдебни дела, които са замразени до решаването на казуса с промяната на устава.

Новият собственик на банката вероятно ще преговаря с другите миноритарни акционери за изкупуването и на техните дялове.

Добави коментар