Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | December 13, 2018

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

България и Италия ще работят за увеличаване на инвестициите

България и Италия ще работят за увеличаване на инвестициите
Miglena Ivanova

Ще работим за засилване и развиване на търговско-икономическите отношения между България и Италия. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов на среща с посланика на Италия в България Н. Пр. Стефано Балди, съобщават от Министерството на икономиката.

Министър Караниколов посочи, че Италия традиционно е един от нашите стратегически и високо ценени партньори. Министърът на икономиката счита, че евентуалното участие на италиански предприятия в инфраструктурни проекти в страната ще допринесе за разширяване на добрите търговско-икономически отношения с Италия.

По думите на посланик Балди италианските предприемачи имат силно присъствие в България, като към момента са представени над 6 хил. италиански фирми или такива със съвместно участие в страната, които създават около 50 хил. работни места.

Двамата изразиха желание със съвместни усилия да бъдат привлечени нови инвестиции у нас, като това ще затвърди водещите позиции на Италия като ключов търговски партньор и сериозен инвеститор в България. Министър Караниколов изтъкна, че министерството на икономиката и правителството работят активно за решаване на проблема с работната сила в страната, както и за намаляване на административната тежест за бизнеса.

На срещата бе обсъдена и възможността да бъде организиран бизнес форум в България, на който да бъдат представени предимствата на страната ни като инвестиционна дестинация за италианския бизнес.

За 2016 г. износът за Италия е в размер на над 2,170 млрз. евро ( второ място в българския износ след Германия и ръст от 1,5% спрямо 2015 г.), а вносът от Италия е в размер на малко над 2 млрд. евро ( трето място в общия внос на България, с ръст от 3,6% спрямо 2015 г.). Общият двустранен стокообмен възлиза на над 4,237 млрд. Евро, бележейки ръст от 2,5% спрямо предходната 2015 г. Салдото за България е положително и възлиза на 102.7 млн.евро.

Добави коментар