Свиването на икономиката забави ръста на задълженията на бизнеса

money2

Тенденцията за увеличение на задълженията на българските предприятия от нефинансовия сектор се запазва, както по отношение на междуфирмената задлъжнялост, така и на просрочените задължения на фирмите към служителите им, данъчните институции и банките. Към края на 2010 г. общите задължения на бизнеса достигнаха 157 млрд. лв., надхвърляйки с 2.4 пъти равнището от 2005 г. Това показва редовния доклад за междуфирмената задлъжнялост на Българската стопанска камара, представен  в понеделник. От БСК са категорични, че и данните за  2011 г. ще потвърдят тенденцията за ръст на дълговете, която може да се запази и през 2012 г.

Нарастването на задълженията на бизнеса през 2010 г. спрямо 2009 г. е едва 6%, което е значително по-малко от предишни години. Върхът е бил през 2007 г, когато дълговете на българските фирми скачат с 50%. Това обаче е ясно отражение на влошената икономическа среда в България, тъй като кредити за бизнеса почти не се предоставят, а инвестиционната активност е срината, обясни изпълнителния председател на камарата Божидар Данев.

Доказателство за това е огромният спад на инвестиционните разходи, които през 2010 г. са се сринали с 45% спрямо 2 години по-рано. В същото време се наблюдава много бавен растеж на приходите от продажби на компаниите, които няма как да покрият задълженията. През 2005 г. те са били с 11% по-малко от задълженията на предприятията, а през 2010 г.  – с около 66%, уточняват от БСК.

Обемът на междуфирмената задлъжнялост към края на 2010 г. достигна 104.2 млрд. лв., или със 7.2% повече от 2009 г. Обезпокоителното е, че 40% от тях са просрочени над 60 дни.  На междуфирмената задлъжнялост се пада 81% от целия прираст на задлъжнялостта на нефинансовите предприятия през 2010 година.

Към края на 2010 г. нетната задлъжнялост на предприятията (дълговете към финансови институции и персонал) възлизат на 48.4 млн. лв, като най-бързо нарастват задълженията към банките – с 1.1 млрд. лв. или 2.5%. Близо 1.9 млрд. лв. са задълженията на работодателите към служителите им. Най-сериозна е ситуацията в строителния и свързания с него сектори, в които има цялостно забавяне. Увеличение се наблюдава и при данъчните и осигурителните задължения, въпреки засилените санкции.

Държавата и общините продължават да генерират междуфирмени задължения, макар и със забавен темп в сравнение с 2009 г. Към края на 2010 г. те възлизат на 482 млн. лв.

„Ние отиваме вече към депресия, а не към рецесия”, заяви  Божидар Данев. Според него, докато не се обърне тренда за спад на инвестициите, българската икономика няма да излезе от кризата. Сред предприемачите обаче се наблюдава не инвестиционна активност, а инвестиционен страх, който ги възпрепятства да осъществят бизнес намеренията си, допълни той.

По думите на зам.-председателят на БСК Камен Колев съществува внушение, че европейските фондове „ще ни оправят”. Той обаче подчерта, че голяма част от тези фондове, както и обществените поръчки, не са свързани с разкриването на нови работни места. „Така че не говорим за подобряване на структурата на българската икономика, а за временно решение на основата на обществените поръчки и на европейските фондове", уточни той.

Високата задлъжнялост, продължаващата декапитализация на предприятията и обезценяването на активите ще създадат натиск за банковата система, предупреди още Данев.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.