Нови пазари и оптимизиране на разходите гарантират лидерството на СОМАТ

IMGP0915

„Да бъдеш лидер на пазара е напълно невъзможно без един професионален и много добър екип. Ние обединяваме професионализма на българските служители с опита на германските“, заяви Росен Димитров, директор „Контрол на системата“ във водещата транспортна компания СОМАТ АД в рамките на бизнес форума My Success in Logistics.

Каква е формулата на успеха? Според Димитров, за да може да се преодолее една криза е необходимо да се намерят решения за увеличаване на приходите. „С идването на кризата се искаше истински предприемачески талант, който да доведе до добра рентабилност в условията на криза“, категоричен е той.

На европейския пазар голям проблем са законовите регулации и много високите разходи. Затова СОМАТ се насочва към един напълно нов проект, а именно обслужването на пазарите на Близкия и Среден Изток и Кавказ, където компанията се радва на ниска конкуренция и значително занижени разходи. През 2010 г. са осъществени близо 15 000 превоза до региона.

"Отделно, направихме пълен преглед на клиентелата и пренасочване само към сигурни доверени клиенти, които осигуряват превози без престой и празен пробег", разказа още мениджърът. СОМАТ е основен логистичен партньор на компании като Toyota, Bosch, Siemens, HP, и др.

Компанията отчита 273% ръст на приходите през 2011 г. спрямо кризината 2009 г. и благодарение на друг свой проект – сkладирането и превозването на ветрогенератори, в което СОМАТ е абсолютен лидер на Балканите.

 Разбира се, по думите на Димитров, във време на криза освен увеличение на приходите от използването на нови пазари и пазарни ниши, трябва да се обърне и много сериозно внимание на оптимизирането на разходите. Затова компанията отделя специално внимание на контрола на ефективността чрез различни системи за управление на бизнеса. Освен това СОМАТ разполага със собствени бензиностанции, които имат ясни графици за зареждане. Фирмата има и програма за учене през целия живот, с която подобрява квалификацията на екипа си.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.