Кабинетът готви влизането на данък върху финансовите операции на капиталовия пазар

bank-capital

Кабинетът готви влизането в сила на данък върху финансовите операции на капиталовия пазар. Тази идея от Министерски съвет (МС) са заложили в приоритетите в данъчната програма на правителството за следващите три години. Според експертите в сферата подобен налог ще доведе до двойно оскъпяване на сделките, предава БНР.

"В момента тези операции не се облагат. Ако това се промени, от решението ще бъдат засегнати, както индивидуалните участници на пазара, така и бизнесът", обяснява инвестиционният консултант Камелия Лазарова.

По нейните думи тежестта на данъка ще падне върху клиентите на инвестиционните посредници, които търгуват на капиталовите пазари.

"Ако намерението е, да се търси някаква синхронизация, с някои от страните в Европа, може би говорим за данък в порядъка на 0,1 % от размера на всяка финансова транзакция. Данъкът, който би се събрал, би бил под 1 000 000 лева. Реално, самото прилагане на данъка може да излезе по-скъпо на държавата, отколкото примирията, които биха се понесли", коментира още Лазарова.

Според предложението дори сделката да не е печеливша, тя ще се облага с данък. Това важи и в случай, че се закупува ценна книга и когато я продаваме.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.