България въвежда данъка за мултинационалните компании в законодателството

България въвежда данъка за мултинационалните компании в законодателството

Министерството на финансите официално предлага промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, с което да се въведе 15% данък печалба за големите мултинационални компании, опериращи и на територията на страната.

Предложението е част от промените на данъчните закони, които правителството традиционно внася в парламента преди бюджета за следващата година. То е и една от най-големите новости в тазгодишния пакет с хоризонт на влизане в сила от 1 януари догодина, пише economic.bg.

Допълнителният налог е в синхрон с инициативата на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и Европейския съюз за минимален корпоративен данък върху мултинационалните компании.

Става въпрос за фирми с приходи над 750 млн. евро или 1.5 млрд. лв. в България за съответната година. Новият данък ще засегне няколко големи местни групи с бизнес в чужбина и дъщерни дружества в страната.

За 15-процентния данък за мултинационалните компании се заговори през юни, когато въвеждането му бе заложено в тригодишната средносрочна бюджетна прогноза на правителството. Тогава прогнозите на финансовия министър Асен Василев показаха, че под неговия обхват ще попаднат основно банки и големи ритейлъри в страната.

В тригодишната средносрочна прогноза на правителството е разчетено, че допълнителните 5 процентни пункта към сегашния плосък корпоративен данък от 10% в България за въпросните компании ще донесе на хазната през следващата година около 220 млн. лв.

С предложените промени се уреждат правилата за определяне на данъчната основа, която подлежи на облагане с допълнителен данък.

Законопроектът въвежда и задължение и срокове за подаване на информационна и данъчни декларации и за внасяне на дължимия допълнителен данък, както и санкции при неизпълнение на задълженията.

България одобри създаването на глобален минимален корпоративен данък още през 2021 г., по време на служебния кабинет на президента Румен Радев. Първоначално идеята бе той да е 21%, но след преговори във формат Г-7 и Г-20 стана 15%.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.