Тактики за подобряване на възвръщаемостта от рекламните разходи (III част)

Тактики за подобряване на възвръщаемостта от рекламните разходи (III част)

Многоканалният подход вече е необходимост за маркетинга. Днес много търговци на дребно са приели този факт и развиват маркетинга си успешно. За други обаче присъствието офлайн и онлайн е просто импровизирано решение поради продължаващата пандемия.

Едно от проучванията за омничанъл търговията на дребно, осъществено от Harvard Business Review, разкрива, че 73% от потребителите са използвали множество канали през цялото си потребителско пътуване. Потребителите, изложени на многоканално пазаруване, осъществяват 23% повече повторни покупки, пише онлайн изданието moengage.com.

Потребителите, които вече имат опит с омничанъл пазаруването, предпочитат и препоръчват такива марки.

Първа част на материала можете да прочетете тук!

Втора част на материала можете да прочетете тук!

При многоканалния подход за маркетинг в най-строг смисъл се осигурява безпроблемно изживяване и взаимодействие между каналите (в магазина, приложението и социалните медии).

Когато разберете върху какви канали да се съсредоточите и как да ги смесите заедно, за да предложите динамично изживяване при покупка, следващата стъпка е да създадете кампании.

Мисленето на клиента е вашето мислене

В момента вашият купувач е навсякъде - взаимодейства с вашата марка чрез история в Instagram или харесва публикация във Facebook. И така, във всички тези точки на допир как общувате с клиентите си? Съвместими ли са съобщенията или безпроблемният опит? Това е, което трябва да изгладите чрез интуитивна стратегия за ангажиране.

Вашият купувач може да зареже вашата марка в полза на друга, която предлага по-унифицирано сърфиране и пазаруване.

Да, клиентите ви скачат от един канал на друг. Така че вашият фокус трябва да бъде създаването на потоци, които лесно да задействат комуникацията въз основа на поведението и предпочитанията на хората. Дори и да прескачат от устройство на устройство и от онлайн към офлайн, трябва да гарантирате, че всичките ви канали работят синхронно и комуникирате съответно и адекватно.

Новото нормално е първо да сърфирате онлайн, преди да купувате. Освен това е напълно нормално да огледате в магазин, а след това да купите онлайн. Изследванията показват, че 72% от клиентите в САЩ използват телефоните си в магазина, за да проверят цените, да потърсят информация за продукта и да намерят конкретен артикул.

Затова и няма универсален подход, а динамичен. Можете да създадете това динамично изживяване, като наблюдавате моделите на сърфиране и купуване на вашите клиенти. Тези данни ще ви помогнат, за да създадете работни потоци на ангажираща кампания.

Възможности за кампании

Използвайки тази логика, можете да създадете поне три водещи кампании, които могат да бъдат променяни въз основа на предпочитанията на клиентите, поведението в приложението и продуктовия каталог.

Като търговец на дребно първата ви работа е да гарантирате, че клиентът ви ще продължи да пазарува от онлайн магазина ви, след като напусне реалния магазин. За този случай трябва да прегледате офлайн данните и да накарате клиентите да изтеглят приложението ви. След това трябва да създадете кампания, която да ги пренасочи към каталог с продукти въз основа на предишната им покупка и да стимулира първата покупка в магазина в приложението.

Друг вариант е повторната покупка. След като вашият клиент е извършил поне една покупка в магазина и в приложението, следва да го накарате да купи пак. Тези кампании могат да бъдат зададени с помощта на последната направена покупка и да се създаде специфичен каталог за точно този клиент. Изпратете кампаниите по различните канали.

Трети вариант е програмата за лоялност. При повтарящи се покупки можете да обявите допълнителни точки за всяка от тях. В тази кампания фокусът на съобщенията трябва да бъде върху точките за лоялност при покупките.

Можете да изпращате и персонализирани оферти по всички канали - push известия, имейл, SMS, в социалните канали и други.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.