Кои държави забраниха TikTok и как това ще се отрази на бъдещето на платформата?

Кои държави забраниха TikTok и как това ще се отрази на бъдещето на платформата?

Значителен брой страни и институции забраниха използването на TikTok на служебни устройства заради нарастващите опасения за поверителността и сигурността на приложението.

През последните месеци законодателите от Европейския съюз (ЕС), САЩ, Дания, Канада, Нидерландия, Франция издадоха заповеди, с които забраниха използването на TikTok на служебни телефони. Експертите се опасяват, че чувствителна информация може да бъде разкрита, когато приложението бъде изтеглено, особено на правителствени устройства.

Франция е първата страна, която реши да забрани и други развлекателни приложения, като Netflix, на правителствени устройства, пише Ройтерс.

TikTok, който е собственост на китайската компания Bytedance, отдавна твърди, че не споделя данни на потребителите с китайското правителство и че се управлява независимо. Компанията оспорва обвиненията, че събира повече потребителски данни от други социални медийни компании.

Много страни обаче са предпазливи по отношение на платформата и нейните връзки с властите на Китай. Западните технологични компании, включително Airbnb, Yahoo и LinkedIn, също напускат Китай или намаляват дейността си там поради строгия закон за поверителност на Пекин, който уточнява как компаниите могат да събират и съхраняват данни.

Великобритания

На 16 март Оливър Доудън, държавният секретар на кабинета на Обединеното кралство, обяви в изявление пред Камарата на общините въвеждането на незабавна забрана на приложението на устройства на правителствени служители. "Това е предпазен ход. Знаем, че вече има ограничено използване на TikTok в правителството, но това също е добра киберхигиена", каза той в обръщението си към депутатите.

Забраната се основава на доклад на Националния център за киберсигурност на Обединеното кралство, който установява, че "може да има риск относно това как чувствителните правителствени данни са достъпни и използвани от определени платформи".

Институциите на ЕС

Европейският парламент, Европейската комисия и Съветът на ЕС - трите висши органа на блока, наложиха забрани за TikTok на устройства на персонала, като се позоваха на опасения за киберсигурността. Европейският парламент "настоятелно препоръчва" на членовете на парламента и служителите да премахнат приложението и от личните си устройства.

Франция

На 24 март Франция забрани инсталирането и използването на "развлекателни" приложения, включително китайската социална мрежа TikTok и американската платформа за стрийминг Netflix, на работните телефони на 2,5 милиона държавни служители в страната. Забраната, за която е съобщено със "задължителна" инструкция, влиза в сила незабавно и не важи за личните телефони на държавните служители.

Нидерландия

Нидерландското правителство посъветва държавните си служители да не използват приложението на работните си устройства. "Централното правителство трябва да може да върши работата си сигурно, включително чрез своите мобилни устройства", казва Александра ван Хуфелен, нидерландският министър на цифровизацията.

Правителството иска служебните телефони на всички държавни служители да бъдат конфигурирани така, че да могат да се инсталират и използват само приложения, софтуер или функции, които са предварително разрешени.

Норвегия

Министърът на правосъдието на Норвегия Емили Енгер Мел заяви, че "в своите оценки на риска... норвежките разузнавателни служби посочват Русия и Китай като основни рискови фактори за интересите на сигурността на Норвегия".

Държавните служители все още могат да използват TikTok, ако е необходимо по професионални причини, но само на устройства, които не са свързани към правителствената мрежа.

Нова Зеландия

Нова Зеландия обяви на 17 март, че TikTok ще бъде забранен на телефоните на депутатите от края на март. За разлика от други страни обаче, забраната няма да засегне всички държавни служители и ще се прилага само за около 500 души в парламентарния комплекс.

Изпълнителният директор на парламентарната служба Рафаел Гонзалес-Монтеро каза, че служителите могат да направят специални договорености, ако имат нужда от TikTok, за да изпълняват своите демократични задължения.

Белгия

Белгия забрани TikTok за устройства, притежавани или платени от федералното правителство, поради опасения относно киберсигурността, поверителността и дезинформацията за най-малко шест месеца.

В отговор на съобщението на Белгия TikTok заяви, че е "разочарован от това спиране, което се основава на основна дезинформация за нашата компания". От компанията изразиха и готовност да се срещнат с длъжностни лица, за да "отговорят на всякакви опасения и да изяснят погрешните схващания".

Дания

На 6 март Министерството на отбраната на Дания обяви, че ще "забрани използването на приложението в официални звена" като мярка за киберсигурност. В изявление министерството каза, че Центърът за киберсигурност на скандинавската страна - който е част от външното разузнаване на Дания - е преценил, че има риск от шпионаж.

САЩ

САЩ дадоха 30 дни на правителствените агенции да изтрият TikTok от федерални устройства и системи поради опасения за сигурността на данните. Забраната важи само за правителствени устройства, въпреки че някои американски законодатели се застъпват за пълна забрана.

Повече от половината от 50-те американски щата също са забранили приложението за правителствени устройства.

Както ФБР, така и Федералната комисия по комуникациите предупреждават, че ByteDance може да споделя потребителски данни на TikTok с авторитарното правителство на Китай. Има и опасения относно съдържанието на TikTok и дали то вреди на психичното здраве на тийнейджърите. Приблизително две трети от тийнейджърите в САЩ използват TikTok, според Pew Research Center.

Канада

Канада също обяви, че издадените от правителството устройства не трябва да използват TikTok заради "неприемлив" риск за поверителността и сигурността.

Индия

Индия още през 2020 г. забрани TikTok и десетки други китайски приложения, включително приложението за съобщения WeChat, поради опасения за поверителността и сигурността. Забраната беше въведена малко след сблъсък между индийски и китайски войски на спорната граница между Индия и Китай в Хималаите. Тогава 20 индийски войници загинаха, а десетки бяха ранени.

Тайван

През декември 2022 г. Тайван наложи забрана на публичния сектор за TikTok, след като ФБР предупреди, че приложението представлява риск за националната сигурност. Правителствените устройства, включително мобилни телефони, таблети и настолни компютри, нямат право да използват софтуер, произведен в Китай, който включва приложения като TikTok, неговия китайски еквивалент Douyin или Xiaohongshu, китайско приложение за лайфстайл съдържание.

Пакистан

Пакистанските власти временно забраняваха TikTok най-малко четири пъти от октомври 2020 г., като се позоваваха на опасения, че приложението популяризира неморално съдържание.

Афганистан

Талибаните забраниха TikTok и играта PUBG през 2022 г. на основание защита на младежите от "подвеждане".

TikTok се изправя пред заплаха забраните да ескалират. Пълната забрана на приложението би оставила голяма празнина в потреблението на социални медии. Само в САЩ например приложението има над 100 млн. потребители, отбелязва британският в. Guardian.

Въпреки дългогодишния скептицизъм относно независимостта на TikTok от китайската държава, не са представени твърди доказателства, че е имало държавен достъп до потребителските данни или алгоритъма на приложението.

Доверието в TikTok обаче беше накърнено миналата година, когато неговата компания-майка ByteDance призна, че служители са се опитали да използват приложението, за да шпионират репортери като част от разследване на изтичане на информация. В резултат на това четирима служители бяха уволнени.

Събирането и споделянето на потребителски данни не е само проблем на TikTok; това е проблем за цялата индустрия, който изисква всеобщо решение, като например федерален закон за поверителност на данните, който САЩ в момента няма.

Въпреки напрежението около използването на приложението, платформата наскоро обяви нов продукт, наречен Branded Effects, насочен към бизнеса, който се рекламира там. Решението ще позволи на марките да си сътрудничат със създателите на ефекти на TikTok, за да проектират персонализирани ефекти — като AR преживявания и други интерактивни функции за техните онлайн кампании.

Решението Effect House Branded Effects е разширение на съществуващата платформа за разработка на TikTok Effect House, стартирана преди около година. С Effect House компанията предостави необходимите инструменти за разработване на AR ефекти в ръцете на създателите, пише TechCrunch.

Пакетът включва и други неща, от които създателите на AR ефекти ще се нуждаят, като шаблони, уроци и документация, която обяснява как да се създават специфични типове ефекти.

С пускането на Branded Effects фирмите могат да започнат да работят с най-добрите създатели на ефекти на TikTok, за да изградят ефекти за социалните медии и онлайн кампаниите на марките. Това ще им позволи да включат и специфични функции, като призиви за действие или персонализирано насочване към аудитория.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.