Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | March 25, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Правната несигурност и тромавата администрация са сред пречките пред инвеститорите в България

Правната несигурност и тромавата администрация са сред пречките пред инвеститорите в България
Petya Dimitrova

Правната несигурност, затрудненият достъп за работа на чужденци извън ЕС в България, корупционните практики и тромавата администрация продължават да са сред пречките пред инвеститорите в България, бяха единодушни представите на бизнеса. Това стана ясно по време на дискусия на тема "Бизнес и институции в диалог за инвестиционната среда в България, организирана от Българската агенция за инвестиции (БАИ) и Министерството на икономиката.

Как да инвестираме тук, като когато отидем на съдебен спор, ако съдът не бъде мотивиран, няма гаранции, че ще реши справедливо и в обозрим срок правния спор, коментира председателят на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

По думите му проблемът не е само в корупцията, но и в недоброто законотворчеството от гледна точка на стабилност на нормативните актове. Като пречка пред инвеститорите той открои също така сивия сектор и напомни за очаквания от деловите среди принцип на мълчаливото съгласие, предава БТА.

Политическата намеса в някои инвестиционни проекти и в частност при АЕЦ "Белене", също беше сред изтъкнатите от деловите среди проблеми пред инвестиционния процес в България. Компаниите изразиха недоволство и от бюрокрацията, като посочиха конкретно необходимостта да подават отчети на фирмите в три институции вместо в една, като проблем беше посочен и начинът на формиране на такса смет, който натоварва компаниите с големи разходи.

Ако трябва да бъдат поканени сто човека от Украйна на работа тук, това ще е много тежко, обърна се към участниците във форума Ирена Жотева, представител на фирма, занимаваща се с консултации в сектор "Човешки ресурси". Тя отбеляза, че при внедряването например на ноу хау отвън се налага участието на чуждестранни специалисти, а процедурата по легализирането на престоя им отнема месеци.

Заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева, която участва в дискусията, заяви, че се работи върху вариант за намаляване на сроковете за издаване на така наречената "синя карта" и се обмисля възможността документите да се подават и получават на едно място - в Министерството.

По отношение на недостига на квалифицирани кадри в страната, главният управител на Германско-българската индустриално-търговска камара Митко Василев напомни за възможностите на дуалното обучение и отбеляза, че българските фирми се оплакват от липса на квалифицирана работна ръка, но не са готови да платят за обучаването им.

 

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.