Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | September 15, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Агроминистерството може да увеличи с 1 млн. лв. бюджета на държавната помощ за производителите на плодове и зеленчуци

Агроминистерството може да увеличи с 1 млн. лв. бюджета на държавната помощ за производителите на плодове и зеленчуци
Miglena Ivanova

Министерство на земеделието, храните и горите има готовност да увеличи с близо 1 млн.лв. бюджета по държавната помощ за „Помощ за инвестиции в материални активи в земеделски стопанства, свързани с първично производство на растениевъдна земеделска продукция“.

Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на заседание на Консултативния съвет по овощарство и зеленчукопроизводство, съобщават от пресслужбата на агроминистерството.

Държавната помощ бе одобрена от Европейската комисия на 01.04.2019 г. Схемата е разработена по предложение на браншовите организации в сектор „Плодове и зеленчуци“. Срокът й на действие е до 31.12.2020 г. Нотифицираният максимален бюджет по схемата за периода, в който ще се прилага, е до 7,2 млн. лева. С решение на УС на ДФЗ половината от тях, в размер на 3, 6 млн. лева, се разпределени за тази година.

„Към 10-ти юни са подадени 55 проекта и бюджетът за тях надвишава първоначалния определен такъв. Затова сме в готовност да го увеличим, след като приемът приключи официално и бъдат направени нужните изчисления“, каза още министър Танева.

Относно контрола по повод получаването на обвързаната подкрепа от хората, които произвеждат и продават, Десислава Танева бе категорична, че ще откликне на всички предложения, които са технически и ресурсно изпълними от администрацията. „Предстои да направим проверки на всички биопроизводители, за които има съмнения за нередности, ако и Вие имате списък с такива, те ще бъдат включени“, посочи пред браншовите организации земеделският министър.

По време на заседанието ресорният заместник-министър на земеделието, храните и горите Чавдар Маринов съобщи, че ще бъде въведено понятие „пресен (свеж)“ плод/зеленчук, в определен сезон, което е широко разпространено и в други страни членки на ЕС.

По отношение на нелоялната търговия и вносът на високо субсидирани плодове и зеленчуци от държави членки на ЕС и трети страни, Чавдар Маринов посочи, че е важно да има регулация. Той съобщи, че в тази връзка, се работи за създаване на база данни с т.нар. идентификация на търговците на плодове и зеленчуци в общ регистър. „Търговците, които не присъстват в базата данни, няма да имат право да търгуват с плодове и зеленчуци“, каза още заместник-министърът Маринов.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.