Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | April 3, 2020

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

НСИ коригира нагоре данните си за вноса в България през 2019 г.

НСИ коригира нагоре данните си за вноса в България през 2019 г.

Националният статистически институт очаквано коригира нагоре данните си за вноса за миналата година, след като стана ясно, че има огромно разминаване заради нов начин на митническо отчитане на борсови стоки и най-вече на горивата. Новото число е 65.1 млрд. лв., което е с почти 4 млрд. лв. повече от първоначално обявените данни преди месец. Голяма част от корекцията се дължи на търговията с Русия и Египет. Ревизия нагоре има и при данните за износа, но тя е по-скромна - с около 400 млн. лв. до 58.4 млрд. лв.

Така финално чувствително се променят показателите както за годишните ръстове, така и за търговския дефицит, който се удвоява до 6.7 млрд. лв., пише Капитал.

Темата с нералистичните данни за външната търговия беше повдигната от депутата от ДПС Румен Гечев, който видя в тях умишлено манипулиране, за да се отчете по-висок растеж. От НСИ отхвърлиха тези обвинения, като обясниха, че БВП се смята по няколко различни начина и на база различни данни и затова и забавеното отчитане на вноса не е имало такова голямо влияние. Впоследствие институтът ревизира леко надолу експресните си оценки за растежа за всички тримесечия на 2019 г., като общо за годината той достигна 3.4% - далеч над спряганите от Гечев нива около 1%.

Обновените данни показват, че през миналата година експортът е отбелязал 4.2% ръст, докато преди месец оценката беше за 3.3%. При импорта разбираемо корекцията е по-съществена, като вместо 2.5% вече се вижда 3.6% покачване. И при входящите, и при изходящите потоци на стоки разликата се дължи основно на търговията със страните извън ЕС. Това е разбираемо, тъй като комуникационният проблем между данните на Агенция "Митници" и НСИ засяга декларациите за борсово търгувани стоки, а България внася такива основно от трети страни.

Голяма част от ревизията от почти 4 млрд. лв. нагоре се дължи само данните за вноса от две държави. Това са Русия, където има покачване с 2.4 млрд. лв., и Египет с около 0.7 млрд. лв. Причината за последното е, че голяма част от импорта на иракски нефт се фактурира като пристигащ в България от египетските пристанища.

Иначе погледнато, като стокова група данните за вноса на минерални горива вече показва 6.2% ръст до малко над 9 млрд. лв., което кореспондира с оценките на основните компании в сектора. Най-голям скок има при вноса на напитки и тютюневи изделия - почти 25% до 1.16 млрд. лв. Добра новина при износа е, че продължава силният ръст на стоки с по-висока добавена стойност, като при групата на машините, оборудването и превозните средства той е 8%.

Данните за януари показват запазване на тенденцията от края на 2019 г. - 3.7% ръст на износа и 4.9% на вноса. Детайлни разбивки засега има само за търговията с трети страни, като данните за горивата показват 532 млн. лв., или 100 млн. лв. по-малко от отчетеното през първия месец на 2019 г. Тази разлика, макар и по-малка, може отново да се дължи на забавянето на данните от митническите декларации. След скандала от НСИ обещаха да подобрят комуникацията си с митниците и така занапред ревизиите да станат по-малки и предвидими.

Данните за януари обаче едва ли ще са представителни за годината. Разразилата се коронавирус епидемия през февруари и особено последните развития и предприети мерки през март вероятно ще се отразят чувствително и на вноса, и на износа глобално, а и на България. Над 60% от стокооборота на България е със страни от ЕС, като основни партньори са някои от най-засегнатите от вируса като Германия, която е номер едно експортна дестинация, и Италия - номер три.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.