Износът на България намалява през първите пет месеца на годината

Износът на България намалява през първите пет месеца на годината

Износът на България за периода януари-май намалява в сравнение със същия период на 2022 г., като понижението се диктува от външната търговия със страните от Европейския съюз (ЕС), сочат предварителните оценки на Националния статистически институт (НСИ).

За първите пет месеца на годината общият износ от България възлиза на 37,1 млрд. лева, което е с 0,2% под износа за същия период на 2022 г. През миналата година обаче експортът се увеличаваше в стойностно изражение основно заради инфлацията.

Само през май износът на България възлиза на 7,3 млрд. лева, което е с 13,3% по-малко на годишна база.

Вносът от ЕС за отчетния петмесечен период възлиза на почти 41 млрд. лева, като намалява с 2,2% в сравнение с първите пет месеца на 2022 г.

Само през май общият внос се свива с малко над 10% на годишна база до 8,1 млрд. лева.

По данни на НСИ общото външнотърговско салдо (износ FOB - внос CIF) е отрицателно през периода януари-май 2023 г. и е на стойност 3,799 млрд. лева. Само през май то също е отрицателно и е на стойност 848,1 млн. лева.

За януари-май от България към ЕС са изнесени стоки за над 23,7 млрд. лева, а вносът възлиза на 24,5 млрд. лева. Данните показват, че търговското салдо с ЕС е на минус с 803,9 млн. лева в сравнение с положително салдо в размер на 1,354 млрд. лева година по-рано.

През първите пет месеца на тази година износът на стоки от България за трети страни се увеличава с 8,7% в сравнение със същия период на 2022 г. до 13,4 млрд. лева. Растежът обаче се забавя, защото само през май е отчетен спад на износа за трети страни с почти 8% до над 2,5 млрд. лева.

Вносът от трети страни също намалява за периода януари-май и само през май.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.