Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | July 24, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Пазарът на индустриални площи в София продължава да записва ръстове

Пазарът на индустриални площи в София продължава да записва ръстове
Miglena Ivanova

Наблюдава се 4% ръст в предлагането на модерни индустриални и логистични площи в София за първото полугодие. С това развитие общият обем на предлагането достига 915 750 кв.м., показват данни на консултантската компания Colliers.

Увеличават се и проектите в строеж, които през разглеждания период възлизат на 217,500 кв.м. Тази тенденция е позитивна и с оглед на регистрирания спад на свободните площи до нива от 6%.

Средните наемни нива на най-висококачествените складови площи - клас А също се придвижват плавно нагоре от 4.5 на 4.7 евро на кв.м. на месец. За проектите, които се характеризират с добра локация и изградена инфраструктура, наемите достигат 5.2 евро на кв.м. на месец.

Търсенето продължава да се определя основно от търговци на едро и дребно, чиито дял през настоящата година намалява в сравнение с предходното полугодие за сметка на логистичните оператори. Делът на компаниите от двата типа водещи сектори е съответно 48% и 33%, докато към края на 2017 г. приносът към стойностите на търсенето на търговците на едро и дребно се е равнявал на 60%, а на логистичните оператори - едва на 14%.

В резултат на тяхната активност, както и на представителите на сектор Бизнес услуги, нетно усвоените площи през първата половина на 2018 г. е 27 800 кв.м.

Данните от проведено през месец май 2018 г. проучване на Colliers показват, че логистичните оператори, участвали в него, имат намерение да продължат своята експанзия, като се разширят или в рамките на настоящата си локация, или на населеното място, в което текущо се намират. Това твърдение е в унисон с оптимистичната нагласа по отношение на развитието на бизнеса им в следващите три години. 7

Почти 80 на сто от участниците в проучването очакват резултатите им да се подобрят, а 15% смятат, че ще се запазят без промяна.

Прогнозата на Colliers за пазара на логистични и индустриални имоти до края на годината е за запазване на положителния знак в редица аспекти от развитието на сегмента. Модерните складови и логистични площи за отдаване под наем ще се увеличат. Същото се отнася до броя на държавните индустриални зони в страната.

Позитивно развитие ще продължат да отчитат и компаниите от автомобилния сектор, които ще запазят темповете си на експанзия и ще откриват нови локации и през второто полугодие.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.