Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | April 22, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

ЕП и Съветът на ЕС се споразумяха за командированите работници

ЕП и Съветът на ЕС се споразумяха за командированите работници
Miglena Ivanova

 Според предварителното споразумение между евродепутатите и министрите в Съвета на ЕС работниците, временно изпратени в друга държава членка на ЕС, ще получават еднакво заплащане за една и съща работа на едно и също място.Новите правила на ЕС за по-добра защита на работници, командировани в друга държава членка, бяха неофициално договорени в понеделник вечер от преговарящите в Европейския парламент и Съвета. Преразгледаните правила имат за цел да осигурят по-добра защита за командированите работници и лоялна конкуренция за дружествата, пише economy.bg.

Съгласно договорения текст всички правила на приемащата държава относно възнагражденията, определени със закон или с колективни трудови договори, ще се прилагат за командированите работници. Преговарящите от страна на Европейския парламент направиха така, че големи представителни регионални или секторни колективни споразумения също могат да бъдат прилагани.

Разходите за пътуване, изхранване и настаняване трябва да се заплащат от работодателя и да не се приспадат от заплатите на работниците. Работодателите също така трябва да гарантират, че условията за настаняване на командированите работници са благоприятни и в съответствие с националните правила.

Продължителността на командироването е определена на 12 месеца, като е възможно срокът да бъде удължен с 6 месеца. След изтичането на този срок работникът ще може да остане в държавата членка, в която е командирован, но ще започнат да се прилагат всички трудови правила на приемащата държава.

Новите елементи на преразгледаната директива ще се прилагат и за транспортния сектор, след като влезе в сила съответното секторно законодателство, включено в пакета за мобилност. Дотогава остава в сила текстът на директивата от 1996 г.

Държавите членки ще имат 2 години да транспонират правилата; след изтичането на този срок те ще трябва да прилагат новите правила.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.