Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | March 20, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

НСИ ревизира нагоре оценката си за икономическия растеж на България през първото тримесечие

НСИ ревизира нагоре оценката си за икономическия растеж на България през първото тримесечие
Miglena Ivanova

Националният статистически институт (НСИ) коригира леко нагоре оценката си за икономическия растеж на България през първото тримесечие.

Сезонно изгладените данни показват, че брутният вътрешен продукт (БВП) на България нараства с 3,6% за периода януари – март т.г. спрямо същия период на миналата година. Първоначалната оценка беше за растеж от 3,5%.

Ръстът спрямо последното тримесечие на 2017 г. е 0,9%, което е също с 0,1 пр.п. повече спрямо първоначалните данни.

През първото тримесечие на 2018 г. БВП възлиза на 21,479 млрд. лева по текущи цени или 10,982 млрд. евро, като на човек от населението се падат 1 558 евро (малко над 3 хил. лева).

За крайното потребление през първото тримесечие на 2018 г. се изразходват 86.2% от произведения БВП. Инвестициите (бруто образуване в основен капитал) формират 18.2% от произведения БВП. Външнотърговското салдо от стоки и услуги е отрицателно.

По предварителни данни за първото тримесечие на 2018 г. крайното потребление нараства с 0.5%, а бруто образуването в основен капитал - с 4.6% спрямо предходното тримесечие. Износът на стоки и услуги увеличава равнището си с 1.1%, докато вносът на стоки и услуги намалява с 2.2% спрямо предходното тримесечие според сезонно изгладените данни.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.