Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | April 22, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Бизнес климатът се подобрява минимално през ноември

Бизнес климатът се подобрява минимално през ноември
Miglena Ivanova

Бизнес климатът се подобрява през ноември благодарение на подобрените настроения на мениджърите на компаниите в сектора на промишлеността и търговията на дребно.

Общият показател на бизнес климата се увеличава с 0,6 пункта спрямо октомври, отчита Националният статистически институт (НСИ).

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността“ нараства с 1.8 пункта в резултат на подобрените очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Анкетата регистрира известно увеличение на осигуреността на производството с поръчки, което обаче не е съпроводено с повишени очаквания за производствената активност през следващите три месеца.

Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно“ се покачва с 1 пункт за месеца в резултат на подобрените очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Прогнозите им по отношение на обема на продажбите и на поръчките към доставчиците през следващите три месеца също остават благоприятни.

Същевременно в строителството бизнес климатът се понижава с 2,2 пункта, което се дължи на по-резервираните оценки на строителните предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията. Мненията им относно строителната активност през последните три месеца, както и очакванията им за следващите три месеца, са също по-неблагоприятни.

В сектора на услугите показателят запазва приблизително нивото си от предходния месец. Очакванията на мениджърите за развитието на бизнеса в сектора през следващите шест месеца са по-оптимистични, като и прогнозите им за търсенето на услуги през следващите три месеца се подобряват.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.