Статистиката отчете ръст при промишлеността и търговията на дребно

statistic400

През юни промишленото производство и оборотът в търговията на дребно отчитат лек ръст - съответно с 0,6% и с 0,8%, показват данните на Националния статистически институт.
Увеличение спрямо предходния месец е се наблюдава в добивната промишленост - с 1.9%, и в преработващата промишленост - с 1.1%, докато в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетено намаление - с 1.4%.
По-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на химични продукти - с 13.9%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 11.2%. Спад е регистриран при: производството на превозни средства, без автомобили - с 12.9% и  производството на електрически съоръжения - с 8.1%.

На годишна база ръст на промишленото производство има в добивната промишленост - с 6.6% и в преработващата промишленост - с 6.4%. По-значително увеличение в преработващата промишленост спрямо предходната година се наблюдава при: производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 22.2%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 15.8%

При „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети”  оборотът, изчислен въз основа на календарно изгладени данни, нараства с 2.7% спрямо същия месец на предходната година. През юни 2015 г. ръст има при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 5.7%, търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 3.1%, и търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 1.8%. Намаление е регистрирано при: търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 2.1%.

На годишна база ръст се наблюдава при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - със 17.1%, търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 12.1%, и търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 8.1%.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.