Б. Лукарски: До края на месеца ще има голяма европейска инвестиция

lukarski-1

Най-важното за 2016 г. е да бъде година на икономическа стабилност, като се запази растежът на производството и благодарение на иновативни производства с по-високи добавена стойност да имаме повече износ и по-голяма конкурентоспособност на международните пазари. Целта на нашето министерство е именно подпомагане на предприятия за въвеждане на продукти с висока добавена стойност за засилване на експортния потенциал на малките средни предприятия и на страната ни. Това каза за “Хоризонт“ в предаването “12+3“министърът на икономиката Божидар Лукарски.

Редица закони ще разработим в тази посока, като например закон за индустриалните зони, за публично-частните партньорства, за иновациите, закон за клъстерите. Тези закони ще дадат нормативна рамка в тези сфери.

Миналата година към последно четен проект месец октомври имаме близо 38% ръст на инвестициите. Спрямо 2014 г. преките чуждестранни инвестиции са в размер на 1,40 млрд. евро, като се надяваме догодина да привлечем нови инвеститори главно във високо технологични производства. Име интерес от най-различни инвеститори не само от европейския пазар.

Божидар Лукарски заяви още, че до края на месеца ще има голяма европейска инвестиция, която ще се осъществи на територията на индустриалната зона "Божурище". Министърът не уточни обаче от коя страна е и в какъв сектор.

Според него основната пречка за инвестиции е липсата на стабилност:

В момента именно тази икономическа и политическа стабилност, която България излъчва на фона на всичко случващо се в геополитически план, особено в региона, е нещото, което способства за по-големия ръст на инвестиции.

Интересът към програмата „Иновации и конкурентоспособност“ надмина дори и нашите най-оптимистични очаквания, въпреки първоначалните песимистични прогнози на някои специалисти по отношение на европроекти, коментира министърът. Кандидатстваха 844 фирми и връчихме всичките 202 договора на малки и средни фирми, които спечелиха финансирането в размер на 116, 4 млн. лева. Свежи безвъзмездни европейски средства, които отиват в истинския бизнес в малките и средни предприятия за закупуване на нови машинни оборудвания.

 

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.