Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | February 23, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Еврогрупата подкрепи България за присъединяването към “чакалнята” за еврозоната

Еврогрупата подкрепи България за присъединяването към “чакалнята” за еврозоната
Miglena Ivanova

Съветът на финансовите министри на държавите от еврозоната – т.нар. Еврогрупа, подкрепи България за присъединяването й към валутния механизъм ERM II или „чакалнята“ за еврозоната.

Това стана днес на заседание на Еврогрупата, става ясно от изказване на председателя й Марио Сентеньо, цитиран от пресслужбата на Съвета на Европейския съюз (ЕС).

„Много се радвам да съобщя, че конструктивните дискусии през последните няколко месеца относно пътната карта за присъединяването на България към ERM II се отплатиха и че днес успяхме да постигнем успешен резултат“, коментира той.

„Приветстваме ангажиментите, поети от българските власти в областта на банковия надзор, други въпроси във финансовия сектор и институционалното качество и управление. Те са от голямо значение за гладкото влизане и участие в ERM II. Нашето предположение е, че България ще се присъедини едновременно към ERM II и Банковия съюз и ще поеме по-нататъшни ангажименти в този момент“, допълни той.

„България се ангажира да започне тясно сътрудничество с Европейската централна банка (ЕЦБ). Това следва вече съществуващите процедури. Другите допълнителни ангажименти, които се предлагат, се отнасят до други въпроси на финансовия сектор, както казах, както и до институционалното качество и управление“, каза още Сентеньо.

Добави коментар