Инвестират близо 55 млн. лева в модерна и технологична болница в Панагюрище

hospital

Няколко милиона лева ще инвестира една от най-модерните болници на Балканите в изграждането на иновативни информационни инфраструктури в региона. В проекта "Датикум" АД ще изгради цялата ИТ инфраструктурата на реновираната МБАЛ „Събо Николов“ в Панагюрище.

Новата болница ще разполага с изцяло нова технологична инфраструктура - нов център за данни с частна облачна инфраструктура, опорна мрежова свързаност в болницата, десктоп виртуализация за работните места, безжична мрежа, комуникационна система и система за медицински повиквания, системи за видеонаблюдение и контрол на достъпа, както и да достави крайните потребителски устройства.

Сложната технологична инфраструктура на болницата в Панагюрище ще може да обслужва и координира над 500-те специалисти и помощен персонал като всеки от тях ще има достъп до различни процеси и данни. От гледна точка на медицинското обслужване болницата ще разполага с най-модерните софтуерни системи за диагностика и управление на лечебния процес.

„Най-голямото предизвикателство в проекта е интеграцията на единадесетте комплексни ИТ системи, който ще изградят гръбнака на процесите по лечение и обслужване на пациентите в болницата. В същото време комуникационни системи ще позволят на специалистите на болницата не само да имат своевременен достъп до медицинска информация, свързана с пациентите им, но и ще позволи най-модерно обучение на младите специалисти чрез връзка с водещите медицински центрове в света.“ , коментира Росен Маринов, изпълнителен директор на Датикум АД.

Прогнозната стойност на инвестицията в изграждането на МБАЛ „Събо Николов“ в Панагюрище е около 55 милиона лева. Изграждането на новия комплекс е най-мащабният проект в сферата на българското здравеопазване за последните 25 години с основен инвеститор „Асарел Панагюрище Здраве“ ООД. Дружеството ще изгради модерен високотехнологичен болничен комплекс с онкологичен център и комплексна многопрофилна дейност.

Високите технологии ще позволят да се въведе за пръв път в България едновременно съчетаване на образни диагностични методи (позитронно-емисионeн томограф /ПЕТ-СТ/, магнитен резонанс, компютърен томограф, роботизиран ангиограф, ултразвукови методи и други) с оперативни интервенции, най-модерни инвазивни методи, телекомуникационни връзки с водещи центрове във всички специалности, което ще предостави на българските пациенти качество и експертиза от световно ниво.

Болничният комплекс ще включва 268 легла и 520 души медицински и немедицински персонал, като само в обучението на кадрите е предвидено ежегодно да се влагат по 400 хиляди лева.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.