Седем големи технологични компании се обединяват с искане за отворени цифрови екосистеми в Европа

Седем големи технологични компании се обединяват с искане за отворени цифрови екосистеми в Европа

Google, Meta Platforms, Qualcomm и седем други технологични компании се обединяват, за да настояват за отворени цифрови екосистеми в отговор на новите технологични правила на Европейския съюз (ЕС).

Компаниите са нарекли обединението Коалиция за отворени цифрови екосистеми (CODE), съобщава Ройтерс.

Групата иска да насърчи по-отворени платформи и системи за стимулиране на растежа и иновациите в Европа. Тя планира да работи с академици, политици и компании за цифровата отвореност и как това може да бъде постигнато в Европа "чрез прилагането на Закона за цифровите пазари (DMA) и в бъдещите разработки на регулаторната рамка на ЕС".

DMA изисква т.нар. gatekeepers - технологични гиганти, които контролират достъпа до своите платформи, да позволяват на трети страни да взаимодействат със собствените им услуги, както и на потребители да сключват договори с клиенти извън тези платформи.

"Проведохме редица разговори през последните няколко месеца за това как цифровите екосистеми в Европа биха се подобрили, какво би насърчило иновациите и какво ще повлияе положително на конкурентоспособността. Смятаме, че отвореността е решаващият елемент", коментира в изявление основателят на Lynx Стан Ларок.

Други членове на групата са китайският производител на смарт устройства Honor, китайската Lenovo, френската стартираща компания за добавена реалност Lynx, американският производител на телекомуникационно оборудване Motorola, британският производител на електроника Nothing, норвежката технологична компания Opera и германският доставчик на услуги за съобщения Wire.

Коалицията цели да отвори цифрови екосистеми чрез междуиндустриално сътрудничество и да насърчи безпроблемна свързаност и оперативно съвместими системи.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.