Предизвикателства и рискове пред умните устройства за дома

Предизвикателства и рискове пред умните устройства за дома

Умните домашни устройства, като Alexa на Amazon и Google Nest, както и 5G безжични мрежи, преобразяват домовете. Те вече не са статични убежища, а по-скоро лични пространства за свръхсвързан живот.

Според доклада на McKinsey "The Connected Home Market" потребителите са най-мотивирани от управлението на комуналните услуги, както и от сигурността и безопасността при закупуване на свързани домашни технологии, пише онлайн изданието entrepreneur.com. Например най-честите покупки са детектори за дим, дистанционно видео, интелигентни термостати и свързани ключалки.

Безжичните технологии се превръщат в постоянен домашен спътник. Тези системи обаче носят няколко предизвикателства и рискове, предупреждава изданието.

Липса на оперативна съвместимост

Марките не обичат да говорят за това, но несъвместимостта е най-големият проблем с технологиите за интелигентен дом. Инсталирането на много устройства и платформи води до жалкото осъзнаване, че джаджите не могат да комуникират помежду си. Производител като Amazon обича да проектира устройства, създадени за собствената им платформа (Echo или Alexa), следователно технологията на Джеф Безос често няма да работи с чужди системи като Google Home, Apple Home или Bose.

Пазарът се стимулира, за да запази екосистемите несъвместими. Това е начин компаниите да осуетят конкурентите. Потребителите са принудени да закупят платформата за интелигентен дом на Amazon или Google, вместо да купуват конкурентни продукти.

Собствениците на жилища трябва внимателно да обмислят коя платформа има смисъл в дългосрочен план, тъй като добавят високоговорители, телевизори и други свързани устройства към нея. Където е възможно, може да е разумно да закупите една марка, за да избегнете часове опит за отстраняване на неизправности.

Хакване през облака

Облакът често се използва като евфемизъм за чувствителна информация, която се предава открито и/или се съхранява в достъпни интернет системи. Техническите компании обичат да използват термина "облак", за да прикрият рисковете, свързани с такива незащитени излъчвания и съхранение.

Хакерите обаче не могат да бъдат заблудени. Облачните джаджи са уязвими на кибератаки, защото много опасно предават данни през мрежата. За съжаление, някои от тези предавания дори не са необходими.

"Облачните устройства могат да създадат проблеми със сигурността за собствениците на жилища, тъй като данните, като например видео данни за камери, не се криптират, когато се изпращат през интернет. По този начин облачният хардуер е цел за киберпрониквания", казва Руслан Винахрадау, главен изпълнителен директор на технологичната компания за интелигентни домове Zorachka, голям защитник на сигурните домашни системи.

"Собствениците на жилища трябва да проучат технологиите, които се предлагат с вътрешно хранилище, както и криптирането. Тези функции затрудняват киберпрестъпниците да хакнат вашите данни или домакинство", допълва той.

Според проучване на Pew от 2019 г. 54% от собствениците на интелигентни високоговорители (или 13% от всички възрастни в САЩ) са заявили, че са загрижени за количеството лични данни, които техните говорители събират. 49% от анкетираните казват, че е неприемливо производителите да споделят аудиозаписи с органите на реда.

Батериите се изтощават твърде бързо

Ако за първи път притежавате умен дом, ще установите, че свързаните приспособления са "умни" само когато имат заряд на батерията. С безжичните домашни технологии очаквайте да сменяте батериите веднъж на няколко седмици, в зависимост от употребата. Много джаджи изискват непрекъсната поддръжка, особено тези, които се използват ежедневно, като охранителни камери, сензори за движение, свързани брави, лампи, термостати, високоговорители и т.н.

Разумно е да се търсят съвместими резервни батерии за най-използваните устройства, за да могат да работят непрекъснато. Има рискови ситуации, които трябва да се избягват, като липса на светлина, неработещ детектор за дим или термостат или затъмнена камера за сигурност.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.