Европейският парламент (ЕП) окончателно е одобрил нови мерки за предотвратяване и намаляване на отпадъците от храни и текстил в целия Европейски съюз (ЕС), съобщават от пресслужбата на институцията.
Актуализираното законодателство ще въведе задължителни цели за намаляване на хранителните отпадъци, които трябва да бъдат постигнати на национално равнище до 31 декември 2030 г.
Целите предвиждат намаляване на хранителните отпадъци с 10% в преработката и производството на храни и 30% на глава от населението в търговията на дребно, ресторантите, услугите за хранене и домакинствата. Тези цели ще бъдат изчислени спрямо количеството, генерирано като средногодишна стойност между 2021 и 2023 г.
Производителите, които предлагат текстилни изделия в ЕС, ще трябва да покриват разходите за тяхното събиране, сортиране и рециклиране чрез нови схеми за отговорност на производителите. Тези схеми ще бъдат разработени от всяка държава членка в рамките на 30 месеца от влизането в сила на директивата.
Разпоредбите ще се прилагат за всички производители, включително тези, които използват инструменти за електронна търговия, независимо дали са установени в държава членка на ЕС, или извън нея.
Микропредприятията ще имат една допълнителна година, за да се съобразят с изискванията на новите схеми за отговорност, уточняват от ЕП.
Новите правила ще обхващат продукти като облекло и аксесоари, шапки, обувки, одеяла, спално бельо, покривки и завеси. По инициатива на Парламента държавите от ЕС могат да създадат схеми за отговорност на производителите и за производителите на матраци.
Предстои законът да бъде подписан и публикуван в Официалния вестник на ЕС. Страните от ЕС ще имат 20 месеца след влизането му в сила, за да въведат правилата в националното си законодателство.
На 12 ноември 2025 г. ще се проведе конференцията Зелена трансформация: "Кръгова икономика и устойчиво развитие", организирана от сп. Enterprise и БСК! Вижте повече за събитието на сайта: https://greentransformation.enterprise.bg/