Шест ключови разлики между B2B и B2C имейл маркетинг (II част)

Шест ключови разлики между B2B и B2C имейл маркетинг (II част)

Автор: агенция Xplora

Имейл маркетингът е изключително ценен канал за комуникация с аудиторията. Той позволява на маркетолозите да скъсят дистанцията между бранда и потребителя. Именно затова маркетолозите отчитат, че този канал поддържа високи стойностите на възвръщаемост на инвестициите (ROI) година след година.

Има някои ключови разлики между B2B и B2C комуникацията по имейл. Някои от тях са видими дори преди да отворите имейлите - темите, призивът към действие, типът на имейла (образователен/насочен към продажба), употребата на емотикони.

Причината да има толкова отличими разлики е, че попадате в два различни типа комуникация на два различни вида маркетинг - B2B и B2C. Именно за тези разлики ще си говорим, но не просто какви са, а как да ги прилагаш, за да бъде по-успешен всеки следващ нюзлетър, който изпращате, или всяка следваща имейл автоматизация, която планирате.

Първа част на материала можете да прочетете тук!

Периодите, в които изпращаме мейлите си

B2B

За В2В комуникацията е важно брандът да отговори на очакванията, които е поставил у потребителя, когато е мотивирал действие за абонамент. Например ако брандът е обещал ежеседмични съвети, то всяка седмица абонатите ще ги очакват. Тук комуникацията не следва кампанийни периоди, а се превръща в постоянна такава.

Така например, ако предлагаме софтуер за SEO оптимизация на сайтове, можем да привлечем потребители да се запишат за имейл листата, като им обещаем, че всеки петък ще получават съвети от експерти в Content и SEO маркетинга. Важно е да спазим обещанието си и да предлагаме полезна и експертна информация на абонатите си всяка седмица, превръщайки имейл комуникацията си в постоянна такава.

B2C

Клиентите на В2С бизнеси са по-гъвкави и тук, в зависимост от индустрията, маркетологът може да избере най-добрия период за своя бранд. Той може да бъде както всяка седмица, така и през ден или пък веднъж месечно. Така например eCommerce брандове, които често имат промоции, могат да пускат през по-къси периоди своите имейл кампании, тъй като имат стойност, която да дадат на абонатите, чрез промо кодове, продуктови промоции, кампании и тн. FMCG брандове пък биха имали комуникация през повече време - когато имат активации, по време на празници, при локални и национални промоции и т.н. Важно тук е да се тества какви периоди са най-добри за аудиторията.

Спам филтрите, които различните пощи имат

B2B

Обикновено потребителите, които се абонират за B2B мейлинги, правят това през служебната си имейл поща. А тези пощи имат доста по-силна защита при филтриране на входящите съобщения. Именно затова B2B брандовете, които имат имейл комуникация, трябва да следят ключовите думи, които използват, количеството емотикони, размерите на прикачените файлове и на самите мейли. От голяма важност са и кредибилността на ESP-то (Email Service Provider) и чистите листи с абонати. Това са само част от елементите, които СПАМ филтрите засичат. 

B2C

Тук отново важат всички гореспоменати правила. Много важна е репутацията на бранда, която силно зависи от чистотата на мейлинг листите. Особеното тук е, че листите обикновено са много по-големи и е важно да се обновяват по-често. Причината за това се крие във факта, че при филтрирането на съобщения ESP-ите най-често вземат предвид колко често потребителите не отварят имейлите от бранда, както и колко често се отписват от мейл листата. Как да поддържате правилно имейл кампаниите си? Ето няколко лесни стъпки:

  1. Помолете абонатите да "whitelist-нат" мейлите ви
  2. Персонализирайте всеки имейл
  3. Не прекалявайте с изображенията
  4. Избягвайте СПАМ думи
  5. Обновявайте редовно имейл листите си

Експертност и дължина на съдържанието

B2B

Малко по-нагоре оприличихме B2B комуникатора като лектор. Именно като такъв брандът трябва да носи усещане за експертност, да говори разбираемо, но да дава практически полезна информация, включително да използва и терминология, която знае, че е позната на аудиторията му. Абонатите ще очакват интересно съдържание, което да не носи обща и генерална информация, а е много по-конкретно в темата, която се разглежда. Затова тук съдържанието може да бъде по-дълго, с повече текст и по-малко графични елементи.

Не бива обаче да забравяме, че в дигиталната среда вниманието на потребителите лесно може да се загуби. Затова не трябва комуникацията да бъде отегчителна. Добра практика за това е да се изведат ключови съвети от статия на блога/case study или друг дигитален актив и с бутон да се насочи трафик към пълния материал.

B2C

Както казахме, в B2C имейл комуникацията целим да създадем усещане за неформален разговор. А тези разговори лесно стават скучни, когато се проточат твърде дълго време. Затова е важно в този тип имейл комуникация да сме много по-кратки и конкретни в посланията си. Също така използваме визуални елементи, за да представим ключовата информация и именно с тях да мотивираме действие (използваме кликаеми изображение, цветни бутони, видеа и др.).

Преди обаче да накараме някой да се ангажира, трябва да му дадем причина. Именно затова показваме какви нужди ще запълни това действие на потребителя. Тази особеност е ключова за успешната имейл кампания на B2C бранд, тъй като тук не сме експерти, но все пак търсим доверие, което печелим с емоционална контекст на посланията.

В заключение искаме да напомним, че независимо дали става въпрос за B2B или B2C комуникация, на първо място е важно да се създаде стратегическа рамка. Посредством такава може да се изгради стойностно присъствие на бранда в имейл пощата на потребителя.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.