22 полезни инструмента за дигиталния маркетинг (I част)

22 полезни инструмента за дигиталния маркетинг (I част)

Автор: Агенция Xplora

Зад всеки успешен дигитален маркетолог стоят инструменти, които го подкрепят. В тази статия ще ви представим 22 дигитални инструмента, които помагат на маркетолозите да управляват, анализират и подобряват резултати от своите дигитални кампании.

Ще откриете инструменти, които покриват различни аспекти от дигиталния маркетинг, като анализ на данни, SEO, B2B, създаване на криейтив, управление на кампании, UX и други.

Google Analytics 4

Google Analytics 4 е най-новата версия на платформата на Google за анализ на данни - Google Analytics. Въпреки че е критикувана от редица експерти, че функционалностите ѝ са орязани спрямо предишната версия, платформата се обновява и постоянно предлага доста нови репорти и функционалности, които не можехме да използваме досега, като:

 • изцяло нови начин на анализ на трафика на вашият сайт (event based vs session based);
 • анализ на потребителите на приложенията и сайта едновременно;
 • настройка на Server-side tagging чрез Google tag manager за повече и по-достоверни данни;
 • настройки на анонимизация;
 • аdvance настройки на фунии и сегменти и много други.

  Освен това, всяка нова актуализация ще се случва именно за GA4, докато universal analytics остава малко по малко в миналото.

  Препоръчваме да започнете да отчитате паралелно резулатите от двете платформи - GA4 и GA3.

  LiveChat

  Около 73% от потребителите определят чата в реално време като най-удобен начин за директна връзка с компаниите. Тази и други статистики може да откриете тук. Затова е от особена важност да направите връзката между компанията и потребителите ѝ възможно най-лесна, бърза и интуитивна. Това е и причината да предложим именно LiveChat като нашия избор за чат платформа измежду стотиците други предложения. Основни преимущества:

  • изключително бърза интеграция, без да са нужни технически познания (за около 1 - 2 минути при наличие на GTM на сайта);
  • лесен и интуитивен интерфейс, с който се започва работа буквално веднага;
  • Възможна интеграция с много други дигитални инструменти;
  • и може би най-важното за дигиталните експерти - интеграция с Аналитикс и GTM, която позволява да се анализират взаимодействията на потребители с бизнеса и да оптимизирате кампаниите за лийдове.

  Алтернатива - Zendesk Chat.

  Mailchimp

  Mailchimp е най-популярната платформа за имейл маркетинг в света и има защо вече цели 20 години да се задържа на пазара. Безплатната версия на платформата дава изключително много възможности на малките бизнеси, които все още не могат да отделят голям бюджет за имейл маркетинг, да изграждат аудитории, да ги сегментират, да създават прости автоматизации и имейл кампании.

  Платените пакети на платформата предлагат по-сложно изграждане на Customer Journeys, възможност за A/B тестване, Customer support live chat, добавяне на още аудитории и нови готови темплейти, които можеш да използваш за кампаниите си. С всеки от платените планове получаваш по-дълбоко изследване на аудиторията и повече insights като демографски, възрастови и такива, базирани на поведението на потребителите от кампаниите, като например "най-често отварящи" или "най-много поръчващи".

  Платформата предлага още много опции. Преди да се впуснете в имейл маркетинг приключение, можете да прочетете и статията ни за разликите между b2b и b2c имейл маркетинг и да проверите дали сте изградили правилна имейл маркетинг стратегия.

  Предимства и недостатъци: Най-голямото предимство на Mailchimp е безплатният му план, който включва много от feature-ите на платформата. Един от големите минуси на платформата е трудната интеграция с други платформи.

  Алтернатива: Active Campaign

  Ahrefs

  Битката на титаните между SEO инструментите все още се води между SEMRush и Ahrefs. Генерално, няма да сбъркате, който и от двата инструмента да изберете. Ние ще ви дадем няколко причини за Ahrefs.

  В този инструмент можете да добвяте проект, който да наблюдавате от SEO перспектива. Можете да видите как търсачките виждат сайта ви (и дали го виждат изобщо), също така ще получите много съвети как да подобрите представянето на сайта си, както и списък с всички линкове, които не се представят добре по дадена точка. Можете да видите кои страници връщат грешки, кои са твърде бавни и т.н.

  Ahrefs дава много възможности и за наблюдение на страниците ви (или на ваши конкуренти) и тяхното представяне по ключови думи в SERP (Search Engine Result Page). Можете да направите проучване по клюови думи и да съставите семантично ядро, по което да изградите работеща content стратегия. Можете и да намерите подходящи линкове за link building, както и идеи за теми за ново съдържание. Това са само малко от функциите на този всеобхватен инструмент, които ние използваме и препоръчваме да тествате.

  Предимства и недостатъци: Предимствата на Ahrefs са много, но едни от най-големите са LinkBuilding функциите му. С него наистина лесно можете да намерите подходящи сайтове, от които да поискате линкове. Може би най-големият недостатък на инструмента е цената. Разбира се, тя не е висока за това, което получавате, но не винаги малки, прохождащи бизнеси могат да отделят бюджет за подобен инструмент.

  Алтернатива: SEMRush, Ubersuggest

  Clarity

  Clarity е един от най-новите инструменти на Microsoft, който влиза в директно съперничество с друг наш любим инструмент - Hotjar. И двата инструмента записват реални видеа на потребителските сесии, като по този начин можете да индетифицирате потенциален проблем на сайта, който отказва потребителя да закупи продукт или да направи друго важно действие. Можете да създадете и така наречените "heatmaps", които дават визуална представа кои секции, бутони и елементи са най-използвани от потребителите и кои не.

  Така може да се приоритизира важното съдържание да е по-видимо, а това, което не се използва, да се премахне от сайта или да се промени местоположението му. Изключително важен инструмент за подобрение на UX и идентифициране на проблеми, благодарение на който ще можете да увеличите процента от потребителите на сайта, които правят важните за компания действия - продажби, запитвания и т.н.

  Предимството на Clarity пред Hotjar е неограниченият брой сесии, които може да записва и запазва в акаунта, докато при Hotjar те са само 300 (нужно е да закупите платената версия).

  Leedfeeder

  Leadfeeder е нашето предложение за B2B компаниите. Чрез него можете да получавате информация за други компании, които посещават сайта ти и се интересуват от продукта или услугите, които компанията ти продава. От там нататък, след като имаш тази информация, sales екипът ще свърши останалата работа ;).

  Лесна интеграция и възможност за безплатен акаунт, който предоставя всички необходими функции. Поддържа директна интеграция с всички известни CRM системи, които се използват от бизнесите, както и с много на брой аналитични инструменти.

  Алтернатива: Albacross

  Canva

  Ето и едно предложение, което е подходящо за малките и средни бизнеси, както и за всички, които нямат умения по графичен дизайн, нито ресурс за дизайнерски екип. Canva е инструмент за създаване на визуално съдържание, който разполага с огромна библиотека и стотици шаблони, които позволяват лесно, бързо и достъпно да създавате най-различни типове публикации.

  Инструментът работи или чрез уеб браузър, или в приложенията за iOS и Android, и дава възможност да създавате публикации или истории във Facebook и Instagram, флаери, плакати и покани, темплейти за презентации, видеоклипове, колажи, инфографики и др. След като изберете типа съдържание, Canva предлага дизайни в подходящия размер, които може да използвате директно, да промените изцяло или спрямо нуждите и изискванията на бранда.

  Има безплатна версия, която предоставя повече от 250 000 шаблона, повече от 100 типа дизайн, стотици хиляди снимки и графики, сътрудничество и 5 GB облачно съхранение. Платените планове - Canva Pro и Canva Enterprise, разполагат с по-голямо разнообразие от шаблони, темплейти и инструменти, които позволяват персонализиране на дизайните спрямо бранда.

  Предимства и недостатъци: Най-голямото предимство на Canva е безплатният план, който дава много добри възможности за собствениците на малък и среден бизнес. Минусът е, че платформата не позволява по-трудни корекции и монтажи и работи единствено онлайн.

  Алтернатива: Adobe Photoshop.

  Hypeauditor

  HypeAuditor е инструмент за маркетингов анализ на инфлуенсъри, който поставя специален фокус върху автентичността на техните последователи. Тяхната база в момента включва над 20 милиона профила в множество платформи. Платената версия на услугата предлага търсачка за инфлуенсър профили в социалните медии въз основа на общи метрики, подробности за аудиторията и ангажираност на профила.

  И докато за нашия пазар не е идеалният инструмент за откриване на инфлуенсър акаунти, то платформата предлага добри възможности за анализ на ключовите метрики на лидери на мнение, за които се чудите дали са подходящи за вашата кампания. Чрез инструмента можете да получиш достъп до данни, които не са видими в интерфейса на Instagram. Такива метрики са демография, автентичност на последователите и engagement rate, които са едни от основните данни, които нашият екип взима предвид при партньорство с инфлуенсъри. Въпреки това, при използване на подобни инструменти съветваме винаги да проверявате данните, за да се уверите, че са коректни.

  Алтернатива: Buzzstream

  Bit.ly

  Представяме ви и един незаменим помощник при създаване на съдържание за всички социални мрежи, който нашият Content & Creative екип използва постоянно. Сигурни сме, че дори и дигиталният маркетинг да не е вашата страст, няма как да не сте попадали на Bit.ly.

  Безплатната услуга на инструмента позволява съкращаване на линкове с домейна Bit.ly, докато премиум услугата има опции за персонализиране. Освен чисто естетическата употреба на инструмента, той носи и много аналитични предимства, защото ни дава възможност да проследяваме отделни връзки и да получаваме свързани анализи на таблото за управление. Той дори измерва ефективността на линка по няколко показателя: брой кликове, дати, top referer и конкретно местоположение.

  Алтернатива: https://tinyurl.com/app

  Ads Manager

  Ads Manager е инструмент на Facebook, който ви дава възможност да създавате и структурирате рекламни кампании, както и да следите развитието и резултатите им. Платформата е предпочитаното място, от което да активирате рекламите си.

  Другата опция, която има, но не препоръчваме, е Boost Post бутонът към всеки пост от страницата. Причината да не препоръчваме тази опция за спонсориране е, че възможностите за оптимизация и настройка на кампанията са ограничени.

  Предимства и недостатъци: Платформата разполага с много възможности за оптимизиране на процесите, общ преглед на резултатите в реално време и набор от съвети за подобряване на резултатите по рекламните кампании. Като минус можем да определим това, че интерфейсът се променя често, понякога това води до грешки и бавно зареждащи елементи. Някои метрики изчезват, заместват се от други, не толкова значими. Но въпреки тези недостатъци, можем да определим платформата като много полезна и неразделна част от работата на един професионалист в областта на фейсбук рекламата.

  UTM Builder

  С помощта на UTM Builder-a лесно и последователно можете да изградите параметъра, който автоматично се "закачва" към посочен от вас URL. Този код дава възможност да проследите резултатите от рекламата си на ниво сайт - дава данни, с които лесно да анализирате кой формат е довел до повече конверсии или коя аудитория прекарва най-дълго време на сайта. Тук е въпрос на въображение какво и колко ще включите като параметри, за да можете да разчетете повече данни. С други думи, utm-ът е група от ключови думи, които "разказват" повече за вашата рекламна кампания.

  Кое е най-голямото предимство на UTM Builder: Като най-голям плюс на инструмента можем да определим това, че дава темплейт за разписване на параметрите и с няколко лесни стъпки имате готов "нов" линк, който директно копирате и поставяте към рекламата си. И не на последно място - безплатен е.

  Повече за още полезни инструменти за дигиталните маркетингови кампании можете да прочетете тук!

   Споделете:

   Присъединете се
   към 12 257 читатели

   ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.